Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Izgred, izdajstvo in sramota'

Za vas piše:
Radio Vatikan
Objava: 14. 12. 2009 / 07:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Izgred, izdajstvo in sramota'

Papež je sprejel irske škofe in izrazil zaskrbljenost, žalost in obžalovanje nad zlorabami s strani duhovnikov

Sveti oče Benedikt XVI. se je minuli petek sestal z irskimi škofi, med katerimi sta bila tudi predsednik Irske škofovske konference kardinal Sean Brady in dublinški nadškof msgr. Diarmuid Martin, so sporočili s Svetega sedeža. Sogovorniki so spregovorili predvsem o nedavni objavi poročila Murphyjeve komisije, ki ga je izdala irska vlada in v katerem je rečeno, da je rimskokatoliška Cerkev skrivala spolne zlorabe otrok s strani duhovnikov v sredini 90. let prejšnjega stoletja. Papež je po temeljiti preučitvi poročila izrazil zaskrbljenost in žalost ter izrazil obžalovanje nad dejanji, ki so jih zagrešili nekateri člani duhovščine. S tem so, kot je dejal sveti oče, izdali svojo resno zaobljubo Bogu kot tudi zaupanje žrtev, njihovih družinskih članov in družbe nasploh.

Benedikt XVI. je spolne zlorabe, ki so jih v sredini 90. let prejšnjega stoletja zagrešili duhovniki, označil kot izgred, izdajstvo in sramoto, žrtvam grozovitih dejanj in njihovim svojcem pa je zagotovil svoje molitve. K molitvi je povabil tudi katoličane na Irskem. Sveti oče je še zagotovil, da se bo katoliška Cerkev še naprej temeljito in predano ukvarjala s tem perečim problemom, da bi ugotovila, zakaj do njega prihaja, in našla ustrezne načine za preprečitev spolnih zlorab s strani duhovnikov. Kot so še sporočili s Svetega sedeža, želi sveti oče Benedikt XVI. v prihodnosti na irske vernike nasloviti pastirsko pismo, v katerem bo nakazal, kako se je treba odzvati na storjeno spolno nasilje in njegove posledice. Papež vse, ki so svoje življenje posvetili služenju otrokom, še spodbuja, naj posnemajo Jezusa Kristusa, Dobrega pastirja.

Obsežno poročilo o spolnih zlorabah, ki so jih zagrešili duhovniki v dublinski nadškofiji, je rezultat tri leta trajajoče preiskave irskega pravosodnega ministrstva. Med drugim štirim nadškofom dublinske nadškofije očita, da so namerno prikrivali spolne zlorabe otrok, ščitili storilce in se izogibali roki pravice. Z zlorabami in številnimi pritožbami naj bi bili seznanjeni vsi škofje, ki so na Irskem delovali med letoma 1975 in 2004, nadškofija pa naj ne bi zaščitila otrok, ker je bila, kot je rečeno v poročilu, preveč zaposlena z zaščito ugleda Cerkve. Poročilo Murphyjeve komisije je bilo objavljeno pol leta po tem, ko je v javnost prišla vest o telesnem kaznovanju, suženjstvu in posiljevanju otrok v številnih cerkvenih šolah, sirotišnicah in poboljševalnicah na Irskem v začetku 20. stoletja. Papež Benedikt XVI. je spolne zlorabe, ki jih je zagrešila Cerkev, ostro obsodil in dejal, da bi morali vsem duhovnikom soditi.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh