Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izjava Slovenske škofovske konference o Ulici Janeza Pavla II. v Ljubljani

Objava: 16. 05. 2005 / 07:29
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Izjava Slovenske škofovske konference o Ulici Janeza Pavla II. v Ljubljani

Danes lahko rečemo, da si mestna občina Ljubljana odlok o imenovanju Ulice Janeza Pavla II., ki je v bližini samega središča mesta, vsekakor lahko šteje kot veliko, zgodovinsko in častno dejanje, ki je v ponos ne le slovenski metropoli, ampak tudi Republiki Sloveniji.

Po veličastnem slovesu od pokojnega papeža Janeza Pavla II., ki so se ga udeležili tudi najvišji predstavniki Republike Slovenije, od pristojnih uradov mestne občine Ljubljana pričakujemo čimprejšnjo popolno in konkretno izvedbo odloka Mestnega sveta mestne občine Ljubljana z dne 13. februarja 1997 (Ur. list RS, 1290, št. 45 - 1/97, str. 1804) o preimenovanju Zrinjskega ceste v Ulico Janeza Pavla II., odloka, ki v svojem 2. členu od Geodetske uprave v Ljubljani zahteva izvedbo vseh potrebnih sprememb in katerega pravno veljavnost je razglasilo tudi Ustavno sodišče Republike Slovenije s sklepom pod opr. št. U - I. - 131/ 97 dne 26. nov. 1998.

Pobuda za preimenovanje Zrinjskega ceste v Ulico Janeza Pavla II. se je rodila v krogu državljanov za veliko noč 1996 pri narodnem svetišču sv. Jožefa v Ljubljani, ob pričakovanju obiska papeža Janeza Pavla II., ki je med prvimi tujimi državniki zaslužen za mednarodno priznanje naše mlade neodvisne države. V svoji zasnovi je bila bistveno povezana s simbolnim zgodovinskim dejanjem nove državne demokratične oblasti Republike Slovenije, ki je - še pred njegovim obiskom - z vrnitvijo zaplenjene in s filmsko produkcijo oskrunjene cerkve njenemu pravemu moralnemu lastniku, tj. slovenskemu narodu, dokončno ukinila javni sramotni simbol prejšnjega režima blizu središča slovenske metropole, simbol, po katerem je bila Zrinjskega cesta znana po vsej nekdanji državi. Vrnitve zaplenjene cerkve sv. Jožefa v znamenju državne poravnave krivic se je papež Janez Pavel II. še pred svojim obiskom Slovenije iskreno veselil.

Izvirna pobuda državljanov, ki je bistveno vezana na preimenovanje Zrinjskega ceste v Ulico Janeza Pavla II., in ne katerekoli druge ulice, je našla v slovenski javnosti široko odobravanje in sta jo moralno podprla tudi tedanji nadškof dr. Alojzij Šuštar in apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Edmond Farhat. Spričo omenjenih izrednih zgodovinskih okoliščin se je Mestni svet mestne občine Ljubljana odločil, da pobudo, kljub razumljivim načelnim pomislekom o poimenovanju ulic po še živeči osebnosti, sprejme. Danes lahko rečemo, da si mestna občina Ljubljana odlok o imenovanju Ulice Janeza Pavla II., ki je v bližini samega središča mesta, vsekakor lahko šteje kot veliko, zgodovinsko in častno dejanje, ki je v ponos ne le slovenski metropoli, ampak tudi Republiki Sloveniji.

V okoliščinah nepozabnega slovesa od papeža, ki bo v spomin človeštva in tudi večine Slovencev zapisan kot Veliki, je Ulica Janeza Pavla II. blizu središča mesta Ljubljane te dni našla zgodovinsko in tudi dokončno nespremenljivo moralno potrditev. Veličastna moralna potrditev pa od pristojnih mestnih oblasti glede na odlok iz leta 1997 nujno zahteva konkretne korake za namestitev vseh potrebnih uličnih in hišnih obeležij, in to tembolj, ker je z nedavno smrtjo papeža Janeza Pavla II. tudi za nekatere posameznike odstranjena domnevna ovira za imenovanje ulice po še živečih osebnostih.

Prepričani smo tudi, da se v luči množičnega čutenja državljanov Republike Slovenije, ob veličastnem človeškem in moralnem liku pokojnega papeža, z malo dobre volje lahko razblinijo predsodki, ki jih morda nekateri posamezniki še imajo z ozirom na spominsko Ulico Janeza Pavla II., prijatelja in dobrotnika naše neodvisne države.

Dodatne informacije dobite pri p. Tomažu Podobniku DJ, 01/231-26-43, 041/655-877.

TU SŠK

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh