Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izjava slovenskih škofov ob volitvah 2004

Objava: 22. 09. 2004 / 09:10
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2021 / 13:58
Ustavi predvajanje Nalaganje

Izjava slovenskih škofov ob volitvah 2004

Drage sestre in bratje!

Volitve poslancev državnega zbora so v naši ustavni ureditvi najpomembnejše. Vsaka štiri leta smo poklicani, da na novo izberemo ljudi, ki bodo odločali o najpomembnejših zadevah naše državne skupnosti.
Smisel demokracije je v tem, da lahko vsi državljani povsem enakopravno izrazimo svojo voljo in zamisel, kakšna naj bo naša prihodnost. To možnost nam dajejo svobodne in poštene volitve v demokratični državni ureditvi. Odločili smo se za demokracijo, zato bi bilo neodgovorno, če se volitev ne bi udeležili.
Ko gremo na volitve, skrbno pretehtajmo, koga bomo volili. Odločitev ni vedno lahka. Kot kristjani pa se moramo pri premisleku in odločanju ravnati po krščanskih vrednotah.
Tudi za naše državnozborske volitve veljajo smernice, ki smo jih skupaj z vsemi evropskimi škofi poudarili ob volitvah v evropski parlament.
Volili bomo tiste poslance, od katerih lahko pričakujemo, da bodo zagovarjali spoštovanje človekovega življenja od spočetja do naravne smrti, družino kot temelj varnosti, zdravja, izobrazbe in dobrega počutja in branili družinsko življenje, zlasti pravico staršev, da brez ekonomske diskriminacije in v skladu s svojim prepričanjem svobodno izberejo izobrazbo in vzgojo za svoje otroke. Potrebujemo poslance, ki bodo znali z ustreznimi zakoni pospeševati ekonomsko rast, ob tem pa poskrbeli tudi za najrevnejše in najbolj ranljive med nami.
Izbrati moramo poslance, ki bodo zagotavljali poštenost, preglednost in pokončnost v celotnem sistemu državne uprave in v lastnih vrstah.
Potrebujemo poslance, ki bodo skrbeli za ohranitev lepega in zdravega naravnega okolja. Njihova skrb mora biti tudi, da bomo v Evropski uniji gojili slovensko kulturo in narodno zavest. V svetu vedno hujšega nasilja in terorizma potrebujemo varnost in mirno sožitje. Imeti pa morajo tudi odprto srce za druge ljudi po svetu, ki trpijo zaradi krivic in revščine.
Kot katoličani in člani Cerkve pa bomo končno gledali tudi na to, da bomo izvolili poslance, ki bodo priznavali velik pomen verskih vrednot v družbi in še posebej pomen naše krščanske dediščine ter si prizadevali za celovito ureditev položaja Katoliške cerkve ter drugih cerkva in verskih skupnosti v naši državi.
Na volitvah smo vsi enaki in enakopravni. Glas vsakega je enako pomemben in enako potreben. Zato volitev ne smemo lahkomiselno opustiti. Ne iti na svobodne in poštene volitve pomeni odpovedati se dostojanstvu svobodnega državljana, ki sprejema nase del odgovornosti za skupnost. Zadnji koncil jasno naroča: »Vsi državljani naj se torej zavedajo pravice, ki je hkrati dolžnost, da uporabijo pri volitvah svojo svobodo v prid skupne blaginje« (CS 75, 1). Podobno je tudi bl. Anton Martin Slomšek ob volitvah priporočil svojim vernikom: »Še enkrat vam rečem: volite modro, izvolite dobro; kakor si boste sami postlali, tako boste ležali.«

V Mariboru, Kopru in Ljubljani, dne 21. septembra 2004.

dr. Franc Kramberger, mariborski škof in predsedujoči SŠK,
mag. Metod Pirih, koprski škof,
mons. Andrej Glavan, upravitelj ljubljanske nadškofije,
dr. Jožef Smej, mariborski pomožni škof,
mag. Alojz Uran, ljubljanski pomožni škof,
dr. Anton Stres, mariborski pomožni škof,
dr. Jurij Bizjak, koprski pomožni škof

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh