Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izjave slovenskih škofov ob smrti papeža Janeza Pavla II.

Objava: 03. 04. 2005 / 06:04
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Izjave slovenskih škofov ob smrti papeža Janeza Pavla II.

Vstali Gospod Jezus je danes, 2. aprila 2005, ob 21.37, na predvečer nedelje Božjega usmiljenja, v velikonočnem času k sebi poklical zvestega služabnika svetega očeta papeža Janeza Pavla II (1920–2005). Njegova smrt nas žalosti, toda v veri in zaupanju Bogu izražamo veliko hvaležnost, da nam ga je v svoji Previdnosti, s katero vodi Cerkev, dal v odločilnih časih preteklega stoletja.

Janez Pavel II. je bil eden največjih papežev v zgodovini Cerkve. Njegovo besede, številna pisma in okrožnice ter pastoralna potovanja so nas usmerjala k pristnemu evangeljskemu nauku in uresničevanju II. vatikanskega koncila (1962–1965) ter h krščanskemu življenju in pričevanju, njegov zgled pastirske požrtvovalnosti, trdnega zaupanja in neomajne vere pa nas je potrjeval v veri in zvestobi Jezusu Kristusu in njegovi Cerkvi.

Škofje v Cerkvi na Slovenskem smo papežu Janezu Pavlu II. še posebno hvaležni za številne izraze ljubeče skrbi in očetovske naklonjenosti do slovenskega naroda in Cerkve. Med prvimi državniki na svetu je priznal slovensko državno samostojnost, dvakrat pa nas je tudi osebno obiskal. Med prvim obiskom je mladim zaupal: »Papež 'ma vas rad!« in nas vse spodbudil z ljudskim rekom: "Korajža velja!". Zavzel se je za to, da je lahko razglasil blaženega Antona Martina Slomška za nebeškega vzornika katoliške vere na Slovenskem in ljubezni do naroda in Cerkve.

Globoko hvaležnost mu bomo najbolje pokazali s tem, da si bomo njegove spodbude vzeli k srcu in da bomo v naslednjih dneh v gorečih molitvah prosili Gospoda, naj mu nakloni bogato plačilo, pokojnega pa, naj odslej prosi za nas pri Bogu, da bo Cerkev pri nas in v svetu v njegovem duhu zvesta svojemu poslanstvu.

dr. Franc Kramberger, predsednik SŠK in ostali slovenski škofje



Izjava koprskega škofa Metoda Piriha ob smrti papeža Janeza Pavla II.

Ob smrti svetega očeta Janeza Pavla II. sočustvujemo z vsemi katoličani in z vsemi ljudmi dobre volje po svetu, ki jih je papeževa smrt prizadela. Njegov pontifikat je bil tretji najdaljši v zgodovini Cerkve (26let). Bogu se zanj zahvaljujemo in za delo, ki ga je opravil v Katoliški Cerkvi in za blagor vsega sveta. Prosimo Gospoda, naj ga popelje v večno svetlobo in naj uživa večno srečo z Devico Marijo in svetniki, saj jih je prav on toliko razglasil za svetnike.
Sv. očetu Janezu Pavlu II. smo še posebej hvaležnimi za njegov delež pri mednarodnem priznanju samostojnosti Slovenije in za njegova dva pastoralna obiska.
Papež Janez Pavel II. je imenoval za škofe 13 škofov Slovencev: vseh 11 slovenskih in 2 zunaj Slovenije.
Papež Janez Pavel II je bil eden največjih papežev moderne dobe. To je bil papež notranje prenove Cerkve, dialoga z drugimi Cerkvami in krščanskimi skupnostmi, z drugimi verstvi in sploh z ljudmi drugačnega prepričanja. Kot usmiljeni Samarijan se je sklanjal k narodom v njihovi stiski zaradi vojne, revščine, zaostalosti ter kršenja človekovih pravic in drugih krivic.
Svojo hvaležnost papežu Janezu Pavlu II. bomo najlepše izkazali s tem, da sprejmemo in se ravnamo po tem, kar nas je učil.

V stolnici in po vsej škofiji bo zanj zvonjenje, maše zadušnice, govori in molitve za njegov večni mir in pokoj.

Papež Janez Pavel II. je bil velik papež.

msgr. Metod Pirih
koprski škof

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh