Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izkopali posmrtne ostanke Popieluszka

Objava: 13. 04. 2010 / 08:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Izkopali posmrtne ostanke Popieluszka

6. junija bodo pridobljene relikvije v procesiji prenesli v narodno cerkev v Wilanowu

Dva meseca pred razglasitvijo za blaženega so na Poljskem izkopali posmrtne ostanke duhovnika Jerzyja Popieluszka, ki je veljal za duhovega vodjo delavskega gibanja Solidarnost. Kot so minuli teden sporočili z varšavske nadškofije, so iz groba odvzeli nekaj kosti, po izkopu pa so Popieluszkove posmrtne ostanke položili v novo krsto v varšavski cerkvi sv. Stanislava Kostke, kjer je bil duhovni vodja Solidarnosti pred več kot četrt stoletja tudi pokopan.

Na dan razglasitve za blaženega, 6. junija letos, naj bi eno izmed relikvij v procesiji prenesli v narodno cerkev Božje previdnosti, ki pa je trenutno še v gradnji, v varšavskem predelu Wilanow. Popieluszka so leta 1984 umorili pripadniki tajne varnostne službe, na Poljskem pa velja za simbol cerkvenega upora proti nekdanjim komunističnim oblastnikom v Varšavi.

Kot so še poročali z varšavske nadškofije, je po relikvijah narodnega junaka in bodočega blaženega veliko povpraševanja in vsem prošnjam je nemogoče ugoditi. Njegov grob je obiskalo že več kot osemnajst milijonov ljudi.

Papež Benedikt XVI. je decembra lani priznal junaške kreposti poljskega duhovnika, s čimer je bil storjen zadnji korak v postopku za razglasitev za blaženega. V primeru mučeništva po vatikanskih predpisih za razglasitev ni potrebno dokazati čudeža.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh