Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izkoristiti moramo, da je Jezus (še) z nami

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 08. 09. 2021 / 18:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.09.2021 / 12:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Izkoristiti moramo, da je Jezus (še) z nami
László Apáthy FOTO: Marjan Pogačnik

Izkoristiti moramo, da je Jezus (še) z nami

László Apáthy iz Szentendreja, mesta na severu Budimpešte, je eden izmed tistih Madžarov, ki jih je pritegnil mednarodni evharistični kongres. »Zelo vesel, da se lahko udeležujem,« pravi oče petih otrok in trikrat dedek, sicer pa podjetnik.

Zakaj radi prihajate na dogodke evharističnega kongresa?

Sem radoveden ter rad poslušam predavanja in pričevanja o evharistiji. Lepo je videti toliko duhovnikov. Nekako imam občutek, da se dotikam moči naše Cerkve. Ni nas tako malo, kakor se nam včasih zdi, ko spremljamo različnih medijih ali družbenih omrežjih. Dober občutek je to videti – veliko ljudi, veliko pogovorov o veri.

Kako je z vernostjo na Madžarskem?

Mislim, da se odnos do vere spreminja. Res globoke vere nima prav veliko ljudi. Zmanjšuje se število tistih, ki hodijo v cerkev enkrat na teden, njihovo življenje pa nima nič opraviti z vero. Tistih z močno vero je malo, a tvorijo trdno jedro in vztrajajo. Kdo je zares veren, bi se pokazalo, če bi se bilo treba boriti za vero, če bi kaj izgubil zaradi vere, če drugi ne bi sprejemali, da si katoličan. Poslušali smo škofa iz Iraka: iraški katoličani so zares ponosni za svojo vero, čeprav so v nevarnosti. Sam pa včasih ne želim govoriti o svoji veri, ne želim, da bi kdo na Facebooku videl, da sem veren, in to mi daje misliti. Jezus pravi: Če govorite o meni drugim, bom sprejel, da pripadate meni, če ne, pa tudi jaz vas ne bom priznal …

Tistih z močno vero je malo, a tvorijo trdno jedro in vztrajajo.

Zakaj je vera za vas pomembna?

Na različnih življenjskih področjih z leti vidiš, da brez vere skorajda ne gre. V odnosih z ženo, z otroki, v službi … je veliko neuspehov in se sprašuješ, kako naprej. Zelo spoštujem tiste, ki jim brez vere uspe v odnosih z ženo ali na delu. Ne morem si predstavljati, kako jim to uspe. Sam sem prejel pomoč iz vere, ko sem se spraševal, kako naj rešim ta problem, kako naj grem naprej. A vztrajam in Bog mi pomaga.

Kaj vam pomeni evharistija?

V cerkev grem skorajda vsak dan. No, poleti sem nekoliko bolj len … Če greš na izlet v hribe, moraš vzeti veliko hrane in pijače, saj bo pot dolga. Evharistija se mi zdi najpomembnejša sestavina našega življenja, da lahko vztrajamo. Jezus pravi, da bodo prišli dnevi, ko ne bo mogel biti z nami. Temni dnevi. Ne da bi me to strašilo, a pomisliti moramo, preden takšni dnevi pridejo. Zdaj, ko je on z nami, moramo to izkoristiti.

Jezus pravi, da bodo prišli dnevi, ko ne bo mogel biti z nami ... Zdaj, ko je on z nami, moramo to izkoristiti.

Ali se česa v programu evharističnega kongresa posebej veselite?

Iskreno povedano, programa ne poznam zelo dobro. Vem, da en ali dva dni ne bom mogel priti … Sem odprt. Tudi za današnje popoldne še ne vem, kaj bom šel poslušat. A mislim, da mi bo Sveti Duh dal »paket«, ki ga potrebujem. To, kaj bom poslušal, ni tako pomembno.

Nalaganje
Nazaj na vrh