Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izplačano bo višje delno plačilo za izgubljeni dohodek

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 13. 08. 2021 / 11:59
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 13.08.2021 / 12:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Izplačano bo višje delno plačilo za izgubljeni dohodek
Upravičenci bodo odločbe prejeli v kratkem FOTO: Tatjana Splichal

Izplačano bo višje delno plačilo za izgubljeni dohodek

Glede na spremembo na področju družinskih prejemkov, ki je začela veljati 1. julija letos, bo danes nakazano delno plačilo za izgubljeni dohodek v novi višini.

Po navedbah STA zakonska sprememba določa, da znaša mesečno toliko kot minimalna bruto plača, ki je bila za leto 2021 malce nad 1.024 evrov.

Delno plačilo za izgubljeni dohodek je osebni prejemek, ki ga prejme eden od staršev ali druga oseba, kadar zapusti trg dela ali začne delati krajši delovni čas od polnega zaradi nege in varstva otroka s težko motnjo v duševnem razvoju, težko gibalno oviranega otroka ali otroka z nekaterimi boleznimi s seznama hudih bolezni, so zapisali na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Znesek poviša na višino minimalne bruto plače mesečno.

Višina delnega plačila za izgubljeni dohodek je do 30. junija znašala bruto malce manj kot 752 evrov mesečno. Sprememba zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki je začela veljati z julijem, pa je določila, da se znesek poviša na višino minimalne bruto plače mesečno, ki za leto 2021 znaša 1.024,24 evra.

Če eden od staršev ali druga oseba neguje in varuje dva ali več otrok s težko motnjo v duševnem razvoju, težko gibalno oviranega otroka ali otroka z nekaterimi boleznimi s seznama hudih bolezni, se višina delnega plačila za izgubljeni dohodek poveča za 30 odstotkov.

Prevedbene odločbe bodo upravičenci, ki jih je skoraj tisoč, prejeli v kratkem, so še sporočili z ministrstva.

Nalaganje
Nazaj na vrh