Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izrael računa na okoli 70.000 božičnih romarjev

Objava: 15. 12. 2009 / 11:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Izrael računa na okoli 70.000 božičnih romarjev

Največ obiska pričakujejo v baziliki Gospodovega rojstva v Betlehemu

Med božičnimi prazniki v Izraelu računajo s precejšnjim obiskom romarjev, predvideno število pričakovanih vernikov je okoli 70.000. Večina naj bi se udeležila krščanskih bogoslužij v Betlehemu in Nazaretu, so včeraj sporočili z izraelskega ministrstva za turizem.

Izraelske varnostne sile pri tem sodelujejo s palestinskimi avtonomnimi oblastmi, da bi čim bolj olajšali prehod romarjev na s strani Palestincev zasedeno območje, kjer leži mesto Betlehem.

Tudi carinska kontrola na letališču v Izraelu naj bi bila v tem obdobju učinkovitejša, da zaradi navala obiskovalcev ne bi prihajalo do prevelikih zastojev. Za potovanje med Jeruzalemom in Betlehemom so že pripravili brezplačni železniški prevoz, ki bo turistom na voljo vsako uro.

Božično slavje se v Betlehemu prične 24. decembra zvečer, ko bodo v zahodnih Cerkvah obhajali bogoslužje svetega večera. Petega januarja sledi praznovanje pravoslavnih, ki se ravnajo po julijanskem koledarju. Zaključek pa pripravlja armenska Cerkev, ki Božič obhaja 19. januarja.

Največjo gnečo pričakujejo v baziliki Gospodovega rojstva v Betlehemu, v eni redkih krščanskih cerkva, ki je vse od postavitve v rimskih časih do današnjega dne ostala skorajda nespremenjena. Številna bogoslužja pa bodo obhajali tudi v sosednjem Beit Sahouru, na svetopisemskih pastirskih poljanah.

Do letošnjega oktobra je po podatkih ministrstva za turizem Izrael obiskalo okoli 2,3 milijona turistov in romarjev. 850.000 obiskovalcev Svete dežele se je odpravilo predvsem v Betlehem, Jeruzalem, ogledati so si želeli zid objokovanja in Genezareško jezero. Minister za turizem, Stas Misezhnikov, je napovedal, da bodo v prihodnjih letih turistično infrastrukturo v Izraelu še izboljšali. Njihov cilj je, da bi v deželo privabili še milijon turistov več kot doslej.

Na fotografiji: bazilka Gospodovega rojstva v Betlehemu

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh