Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izraelski arheologi našli predsalomonska svetišča

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 10. 05. 2012 / 08:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Izraelski arheologi našli predsalomonska svetišča

Po mnenju raziskovalcev najdba prvič osvetljuje češčenje v kraljestvu Judeji okrog leta 1000 pred Kristusom.

V Izraelu so prvič v zgodovini našli kultne predmete iz obdobja kralja Davida. Kot je sporočil tiskovni urad izraelske vlade, so arheologi Hebrejske univerze v Jeruzalemu pri najnovejših izkopavanjih v Khirbet Qeiyafi v dolini Elah trideset kilometrov jugozahodno od Jeruzalema med drugim odkrili tri svetišča, ki po navedbah raziskovalcev po svoji arhitekturi ustrezajo svetopisemskim opisom češčenja v obdobju kralja Davida leta 1000 pred Kristusom. Med najdbami so številni kultni predmeti in keramika.

Tri svetišča so po navedbah arheologov del večjega kompleksa zgradb, po čemer se razlikujejo od svetišč Kanaancev in Filistejcev. Med ostalimi najdbami je še pet kamnitih stebrov, dva bazaltna oltarja, dva žrtvena keliha in dve prenosni znamenji.

Po mnenju vodilnega arheologa Josefa Garfinkla najdba prvič osvetljuje češčenje v kraljestvu Judeji okrog leta 1000 pred Kristusom, v obdobju kralja Davida. Pri treh svetiščih gre za prvo tovrstno najdbo iz tega obdobja. Po oceni znanstvenikov so najnovejše najdbe okoli trideset do štirideset let starejše od templja kralja Salomona v Jeruzalemu, zaradi česar so izrednega pomena za arheologijo, pa tudi za zgodovinske in verske raziskave.

Po mnenju Garfinkla najdba utrjuje zgodovinskost svetopisemskega izročila. Gre za prvo najdbo utrjenega mesta iz tega obdobja v Judeji; celo najdbe v Jeruzalemu niso tako zelo očitne. Arheologi v Khirbet Qeiyafi v sodelovanju z izraelsko vlado kopljejo že od leta 2007.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh