Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izredni konzistorij zaključen

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 02. 2014 / 08:33
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje

Izredni konzistorij zaključen

Sinodo o družini bodo vodili kardinali Assis, Tagle in Vingt-Trois, večina vprašalnikov o družini že v Vatikanu.

Kardinalski zbor je sinoči zaključil z izrednim konzistorijem, ki je v minulih dneh zasedal v novi sinodalni dvorani v Vatikanu in je bil namenjen pripravi na škofovsko sinodo o družini. Tej temi so bili namenjeni tudi govori kardinalov, v dveh dneh pa je kardinalski zbor nagovorilo 69 kardinalov.

Razen na dopoldanskem zasedanju v sredo je bil na konzistoriju ves čas prisoten tudi papež Frančišek, ki se je sinoči vsem zahvalil za udeležbo in dejal, kako je Gospod vodil Cerkev, da je pristopila k evangeljski temi o družini. Izrazil je prepričanje, da jo bo Gospod še naprej spremljal na tej poti, ki se je začela s konzistorijem in se bo nadaljevala s sinodo, vse zbrane pa je povabil, naj molijo v ta namen in zanj.


Papež je na izrednem konzistoriju imenoval tudi tri člane predsedstva za svetovno škofovsko sinodo o družini oktobra letos. Po navedbah vatikanskega tiskovnega predstavnika p. Federica Lombardija bodo izredno zasedanje vodili kardinali Andre Vingt-Trois, 71-letni pariški nadškof, Luis Antonio Tagle, 56-letni nadškof iz Manile, in Raymundo Damasceno Assis, 77-letni nadškof iz Aparecide v Braziliji.

Kot je v pogovoru za vatikanski časnik »L'Osservatore Romano« danes pojasnil glavni tajnik škofovske sinode, kardinal Lorenzo Baldisseri, pa je okoli 80 % vseh katoliških škofovskih konferenc po svetu v Vatikan že vrnilo izpolnjene vprašalnike o družini in spolni morali. Odgovori na 39 vprašanj naj bi podali vpogled v stališča katoličanov po vsem svetu o zakonski zvezi in družini in naj bi služili za pripravo gradiv za izredno škofovsko sinodo o družini.

Po doslej preverjenih odgovorih je zaenkrat znano, da se številni ljudje, katerih življenjska načela niso povsem usklajena s katoliškim naukom, čutijo izključeni iz katoliške Cerkve in osamljeni, je pojasnil kardinal Baldisseri. Vprašalnik, ki ponuja širok pregled mnenj, kaže, da v tovrstnih primerih tudi kultura in izročilo posameznih držav niso v skladu s katoliškim naukom. Izpolnjeni vprašalniki bi morali biti v Vatikan vrnjeni že do konce letošnjega januarja, vendar sta doslej prispeli šele dobri dve tretjini. Poleg tega je vprašalnike v Vatikan poslalo še okoli 700 posameznikov in skupin.

Vir: Kathpress

Foto: Radio Vatikan

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh