Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izšla je revija z naslovom '25 vprašanj o bioetiki'

Objava: 18. 10. 2010 / 09:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Izšla je revija z naslovom '25 vprašanj o bioetiki'

Revijo je v sodelovanju s francosko založbo Editions de l'Emmanuel izdala Založba Emanuel.

Ob izidu revije ‘25 vprašanj o bioetiki’, ki jo je izdala Založba Emanuel, so direktorica založbe mag. Katarina Šimenc in urednika revije Janez in Lucija Rifel na novinarski konferenci predstavili omenjeno revijo, ki je izšla v sodelovanju s francosko založbo Editions de l'Emmanuel, poročajo na spletnem portalu http://www.24kul.si/.

Kot je v uvodu pojasnila razloge za izdajo revije direktorica založbe mag. Katarina Šimenc, živimo v času različnih pogledov in velikih etičnih dilem, kar zadeva začetek, ohranjanje in konec človeškega življenja. V Založbi Emanuel si po njenih besedah prizadevajo, da bi s svojimi izdajami širši javnosti posredovali zaklade cerkvenega nauka in njegove dragocene smernice za različna življenjska področja.

V nadaljevanju je poudarila, da so v tem občutljivem času, ko so na preizkušnji vrednote in človekovo dostojanstvo, vprašanja bioetike tista, s katerimi se slej ko prej sooči vsak posameznik neposredno na podlagi lastne izkušnje ali posredno preko novic. Z izdajo omenjene revije, ki na svojstven način pristopa k vprašanjem bioetike, želijo pri založbi Emanuel dati svoj prispevek k ohranjanju človekovega dostojanstva in si želijo, da bi slovenski bralec s to revijo dobil v roke trdno oporo in spodbudo pri odločitvah za vse, kar življenje gradi in ohranja, je razloge za nastanek povzela Šimenčeva.

Urednika revije ‘25 vprašanj o bioetiki’ Lucija in Janez Rifel sta predstavila vsebino revije, ki bralcu pomaga osvetliti začetek in konec človeškega življenja in prispeva k razširitvi pogleda na zelo pomembna področja človekovega življenja. V reviji, ki je predvsem namenjena zrelejši populaciji, zakoncem, vzgojiteljem, ljudem, ki skrbijo za starostnike, so prevedeni članki različnih tujih avtorjev, vendar je francoska izdaja bistveno dopolnjena s strokovnimi prispevki, kot tudi osebnimi zgodbami, slovenskih avtorjev.

Uvod revije je posvečen vprašanju nastanka bioetike oz. čemu je potrebna etika znanosti. V prispevku avtor navaja okoliščine, ki so botrovale nastanku etike znanosti, kakšen je odnos med bioetiko in evgeniko, kaj sploh je in pod kakšnim vplivom je bioetika.

‘Pri opredelitvi pojma bioetika tako ne moremo preskočiti vprašanja, ki si ga človek postavlja že skozi stoletja in na katerega želijo dati odgovor različni misleci, filozofi, teologi in drugi, kdo sploh je človek,’ sta pojasnila urednika Lucija in Janez Rifel. Vprašanje človeka pa je tesno povezano z njegovim nastankom oz. začetkom: ali je zarodek oseba, kaj pa če bo otrok rojen prizadet, kako uravnavati rojstva, kakšna je splavnost na Slovenskem, dileme, povezane z umetno oploditvijo, in kakšne so možnosti za neplodne pare, posvojitve v istospolne partnerske skupnosti, raziskave na matičnih celicah, ugovor vesti. Ko se človeško življenje bliža koncu, ali so dovoljena vsa sredstva za lajšanje bolečin in ali je dopustno povzročiti predčasen odhod, kaj pomeni dostojanstveno umreti.

Na vsa ta vprašanja v omenjeni reviji odgovarja več kot dvajset različnih avtorjev, zdravnikov, ginekologov, filozofov, psihologov, moralnih teologov, specialistov družinske in zakonske terapije, psihiatrov in biologov ter drugi znanstveni raziskovalci.

Na zadnji strani revije bodo bralci lahko našli koristne naslove, kam se lahko v Sloveniji obrnejo po pomoč v primeru soočanja s katerimi izmed naštetih vprašanj.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh