Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Ja’ križem v vrtcih

Objava: 05. 03. 2010 / 08:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Ja’ križem v vrtcih

Deželna vlada Spodnje Avstrije: ‘Križ predstavlja spoštovanje in miroljubno sožitje’

Deželna vlada Spodnje Avstrije je v uradni izjavi ustavnemu sodišču potrdila svojo podporo prisotnosti križev v šolskih razredih in v prostorih vrtcev. Povod za izjavo je bila pritožba nekega očeta, po lastnih besedah deklariranega ateista, ki je prisotnost križa v hčerkinem vrtcu označil kot protiustavno, saj naj bi po njegovem ogrožala neversko vzgojo njegove hčere.

Deželna vlada je na štiridesetih straneh ustavnemu sodišču utemeljila, zakaj naj bi bil po njihovem mnenju križ še naprej prisoten v vrtcih in šolah. Trenutni predpisi zahtevajo, da se križ izpostavi v skupinskih prostorih tistih vrtcev in šol, v katerih večina otrok pripada krščanski veroizpovedi.

Kot je pojasnila deželna svetnica Johanna Mikl-Leitner po predstavitvi uradne izjave, križ po njihovem mnenju predstavlja spoštovanje, sprejemanje in skupno miroljubno sožitje. Če bi jih sneli s sten učilnic in igralnic, bi ostala nekakšna praznina, ki bi jo bilo izredno težko znova zapolniti.

Obenem je deželna svetnica pojasnila, da mora biti poleg krščanstva dovolj prostora tudi za druge veroizpovedi. Verska svoboda namreč vključuje tudi spoštovanje ostalih svetovnih nazorov. Kot denimo večina nima pravice do odločanja o obstoječih človekovih pravicah, tako tudi manjšina ne more določati temeljne pripadnosti večine, meni avstrijska političarka.

Ob vsem tem pa deželna svetnica svari pred razvojem, katerega konca še ni moč oceniti. Pokrajina Spodnje Avstrije je prepredena s cerkvami, samostani in križevimi poti, in popolnoma nepredstavljivo je , da bi bilo nekoč potrebno odstraniti tudi vse to.

Noben otrok ni oškodovan in prikrajšan, če v svojem razvoju skozi leto spremlja praznike in običaje, ki jih prežemajo krščanske vrednote in tradicije, ‘če mu seveda ustrezno predstavimo pomen in ozadje posameznega praznika oziroma običaja’, meni deželna svetnica. Poleg tega nobenega malčka ne silijo, da sodeluje v praznovanju, vendar po njenem mnenju ni nič napačnega v tem, če je tudi otroku, ki odrašča brez verske vzgoje, na njemu primeren način predstavljen sistem krščanskih vrednot.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh