Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jakob Mohorič in zgodovina krščanske demokracije

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 10. 02. 2020 / 10:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.02.2020 / 10:35
Ustavi predvajanje Nalaganje

Jakob Mohorič in zgodovina krščanske demokracije

Založba ZRC je izdala knjigi s spominskimi zapisi dr. Jakoba Mohoriča in o izobraževanju Ljubljančanov na dunajski univerzi.

Založba ZRC je izdala knjigi s spominskimi zapisi dr. Jakoba Mohoriča in o izobraževanju Ljubljančanov na dunajski univerzi od leta 1392 do 1917.

Spominski zapisi dr. Jakoba Mohoriča

Knjiga O zgodovini slovenske krščanske demokracije. Spominski zapisi dr. Jakoba Mohoriča (1888–1976) je obširna izdaja spominov širši javnosti manj znanega, pa vendar pomembnega slovenskega politika prve polovice 20. stoletja. Pravnik Jakob Mohorič se je namreč od svoje mladosti naprej aktivno vključeval v politično življenje kot privrženec slovenskega katoliškega tabora, prav zato pa nudijo njegovi spominski zapisi izjemno zanimiv zakulisni vpogled v tedanjo slovensko politično dogajanje.

Knjiga je nastala pod uredništvom dr. Andreja Rahtena in dr. Gregorja Antoličiča, pri čemer je Rahten knjigi dodal tudi obsežno spremno študijo. V sklopu slednje je Jakob Mohorič postavljen v širši kontekst političnega dogajanja na Slovenskem vse od predvečera prve svetovne vojne pa tja do konca druge svetovne vojne. Na tej podlagi tako spominski zapisi Jakoba Mohoriča kot tudi spremna študija Andreja Rahtena prinašajo v slovenski zgodovinski prostor nov pogled na prelomne dogodke iz naše bližnje preteklosti. Za boljše razumevanje Mohoričevega teksta in njegovih življenjskih okoliščin sta urednika vzpostavila stik z njegovimi potomci in opravila več intervjujev, kar knjigi daje še dodatno težo.

Vsebina knjige

I. SPOMINI

Moje Griblje
Deset let v mestu Fajakov
V dijaškem konviktu
Srečanje s slovenskim liberalizmom
Srečanje z dr. Krekom
Na univerzi na Dunaju
Vseslovanska praktična izkušnja
Konec univerzitetnega študija
Med prvo svetovno vojno
Zadružna gospodarska banka
Sodelovanje pri Prosvetni zvezi
Sodelovanje v politiki
Zgodovinski pomen Slovenske ljudske stranke

II. ZGODOVINA SLOVENSKE KRŠČANSKE DEMOKRACIJE V HABSBURŠKI MONARHIJI

Uvodna beseda
Nastop slovenske krščanske demokracije
Prva zlata doba slovenske krščanske demokracije
Boj za demokracijo v srčiki stranke
»Tedaj iz žensk postanejo hijene« (Friedrich Schiller)
Prva svetovna vojna
Mladini in starini
Majniška deklaracija
Umrl je mož
Ločitev v Slovenski ljudski stranki

III. ZGODOVINA SLOVENSKE KRŠČANSKE DEMOKRACIJE PO PRVI SVETOVNI VOJNI

Od združitve Jugoslovanov do Vidovdanske ustave
Združevanje Srbov, Hrvatov in Slovencev v praksi (zgodovinske podlage)
Boj za državnopravno obliko združene državne tvorbe
Poglavje o Avtonomistični izjavi

AKTER IN KRONIST SLOVENSKE LJUDSKE STRANKE (Andrej Rahten)

Šolska leta in prva srečanja s politiko
Krekov učenec
Vojna leta: rekonvalescent, pisar in cenzor
Razhajanja med katoliškimi narodnjaki
Nastanek nove države
Vzpon v strankarski organizaciji
Prelomni celjski zbor zaupnikov
Kraljeva diktatura
»Puristični upornik« proti Koroščevi politiki
Okupacija in revolucija

Izobraževanje Ljubljančanov na dunajski univerzi 1392–1917

Založba ZRC, Znanstvena založba Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Inštitut za kulturno zgodovino so v zbirki Življenja in dela (XXIII). Biografske študije (16) izdali knjigo Alojza Cindriča Ljubljanski izobraženci skozi čas. Izobraževanje Ljubljančanov na dunajski univerzi 1392–1917.

Obsežno analizo študentov/študentk iz Ljubljane, ki so študirali na dunajski univerzi med letoma 1392 in 1917, uvaja kratek opis univerzitetnega izobraževanja Ljubljančanov pred ustanovitvijo dunajske univerze leta 1365.

Knjiga bralcu odpira pogled na več stoletno vrsto ljubljanskih študentov/študentk, ki so analizirani kot skupina in predstavljeni v posameznih obdobjih z različnih vidikov, od študijskih smeri, socialne strukture, jezikovne pripadnosti, sorodstvenih razmerij, načina in trajanja študija, štipendij, stroškov in materialnih pogojev študija pa vse do študentskih združenj. Vzporedno je na več mestih predstavljeno izobraževanje Ljubljančanov na drugih, zlasti italijanskih in nemških univerzah.

Analize dopolnjujejo preglednice, grafikoni in raznovrstno slikovno gradivo. Monografija ponudi tudi kratke biografije Ljubljančanov in za novejši čas Ljubljančank, ki so študirale na Dunaju. Register v raziskavo vključenih 1.334 študentov/študentk iz Ljubljane in seznam uporabljenega arhivskega gradiva je rezultat dolgoletnega podrobnega in vztrajnega raziskovalnega dela v arhivu univerze na Dunaju. Zbrani podatki bodo dragocen vir za nadaljnje študije.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh