Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jakob Štunf - novi veleposlanik v Vatikanu

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 15. 10. 2019 / 12:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.10.2019 / 07:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jakob Štunf - novi veleposlanik v Vatikanu

Jakob Štunf - novi veleposlanik v Vatikanu

Diplomat, ki se po dvanajstih letih vrača službovat na veleposlaništvo pri Svetem sedežu.

Foto: Vatican Media

Z oktobrom je svoj mandat nastopil sedmi veleposlanik Republike Slovenije pri Svetem sedežu. Na položaj je predsednik države Borut Pahor imenoval Jakoba Štunfa, ki je poverilno pismo papežu Frančišku izročil prvo soboto v oktobru.

Novi veleposlanik v Vatikanu je podrobneje predstavljen v novi številki Družine.

Jakob Štunf se je rodil v Celju, odraščal je v Lembergu pri Šmarju pri Jelšah v župniji Sladka Gora, kjer je bil predvsem kot ministrant dejaven v župnijskem življenju. Tega obdobja se rad spomni, predvsem zaradi takratnega župnika, »s katerim smo tudi otroci preživeli veliko zanimivih trenutkov in je zelo poživil življenje v župniji«. Po selitvi v Ljubljano je v srednješolskem obdobju živel pri minoritih v malem semenišču v Kolbejevem domu, med študijem teologije pa dve leti tudi v minoritskem bogoslovnem semenišču. Kasneje se je po Ljubljani večkrat selil, največ časa je preživel v župniji Šiška pri frančiškanih, kjer sta se s soprogo tudi poročila.

Druga služba pri Svetem sedežu

Z diplomatsko dejavnostjo Svetega sedeža se je, zanimivo, v teoriji ukvarjal že med študijem. Njegovo magistrsko delo namreč obravnava mednarodno dejavnost Svetega sedeža, predvsem sredi prejšnjega stoletja. Jakob Štunf je danes izkušen diplomat, po nekajletnih delovnih izkušnjah v medijih in odnosih z javnostjo se je leta 2002 zaposlil na Ministrstvu za zunanje zadeve. Za njim je tako že več kot 17 let dela v diplomaciji. Opravljal je različne funkcije, med drugim je služboval na veleposlaništvih v Pragi in Zagrebu, od leta 2003 do 2007 pa celo pri Svetem sedežu.

Novi veleposlanik v Vatikanu je podrobneje predstavljen v novi številki Družine.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh