Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jamarja rešili iz jame Primadona

Za vas piše:
M. M.
Objava: 28. 03. 2022 / 09:20
Oznake: Nesreča
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 28.03.2022 / 09:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jamarja rešili iz jame Primadona
Tolminski Migovec. FOTO: Andrej Praznik

Jamarja rešili iz jame Primadona

Nekaj po 3. uri zjutraj so iz jame Primadona na pobočju Tolminskega Migovca rešili poškodovanega jamarja, ki si je pri raziskovanju jame v soboto na globini 300 metrov poškodoval ramo.

Poškodovanega jamarja so prepeljali v UKC Ljubljana, kjer je ostal na zdravljenju, je povedal vodja jamarske reševalne službe pri Jamarski zvezi Slovenije Walter Zakrajšek.

Razširili ozek rov

Pri reševanju so morali razširiti 150 metrov dol ozek rov - meander, zato se je zaradi miniranja po poročanju STA reševanje precej zavleklo. V reševalni akciji je sodelovalo 59 jamarskih reševalcev in domačih, tolminskih jamarjev. Na pomoč so priskočili tudi reševalci Gorske reševalne službe, državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, tolminska civilna zaščita in enoti policijskega in vojaškega helikopterja.

Jama na 1800 metrih nadmorske višine

Primadona je jama na pobočju Tolminskega Migovca, ki leži na območju tolminske občine. Vhod v jamo je na približno 1800 metrih nadmorske višine. Gre za poševno in stopnjasto brezno, ki v dolžino meri 8046 metrov, v globino pa 645 metrov. Tolminski jamarji v njej intenzivno raziskujejo zaradi možnosti najdbe novih rovov, je še dodal Zakrajšek.

Nalaganje
Nazaj na vrh