Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Varuhi človeške ribice - slovenski finalisti Nature 2000

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 24. 03. 2022 / 12:27
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.03.2022 / 12:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Varuhi človeške ribice - slovenski finalisti Nature 2000
Skrb za zmajeve mladičke terja popolno predanost. FOTO: Alex Hyde

Varuhi človeške ribice - slovenski finalisti Nature 2000

Postojnska jama je kot varuh človeške ribice, edini predstavnik Slovenije med finalisti tekmovanja Natura 2000. Gre za nagrade za izjemne ekonomske uspehe, zlasti skrbnost pri upravljanju zaščitenih naravnih območij in izpostavlja pomembnost ohranjanja ekosistema za lokalno skupnost in gospodarstvo.

Nagrade praviloma podeljujejo za izjemne ekonomske uspehe. V tem primeru gre za mednarodno nagrado, ki nagrajuje skrbnost, odličnost, zavest pri upravljanju zaščitenih naravnih območij in izpostavlja pomembnost ohranjanja ekosistema za lokalno skupnost in gospodarstvo na področju celotne Evropske unije.

»To je tekmovanje, kjer bomo svoje delo in skrb do narave podarili svojim vnukom. Gre za globok poklon človeški ribici, Postojnski jami in celotni Sloveniji! «, se odziva predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj.

Samička človeške ribice s prvim odloženim jajčecem. FOTO:  Alex Hyde 


Promocija Slovenije kot trajnostne destinacije

Varuhi človeške ribice so pomemben glasnik Slovenije kot zelene, butične in trajnostne destinacije. Ker gre za mednarodno prepoznano tekmovanje, je uvrstitev za v turizem izjemno težkih časih tudi dodatna promocija naše dežele na globalni ravni, navajajo v podjetju Postojnska jama.

Zavezani naravi

Človeška ribica (Proteus anguinus) je ogrožena živalska vrsta na dinarsko-kraškem svetu, endem, ki ga ni nikjer drugje na svetu. Prav zato se je vodstvo Postojnske jame zavezalo k varovanju te živalske vrste, ohranjanju njenega življenjskega prostora, izobraževanju šolajočih otrok ter osveščanju širše javnosti o škodljivih vplivih kmetijstva na onesnaževanja podtalnice.

Človeška ribica je eden od prepoznavnih delov slovenske identitete. »Leta 2010 smo sooblikovali in postavili jamski akvarij, ki zagotavlja optimalne življenjske pogoje za človeško ribico in delo naših biologov. Leta 2016 smo bili prvič v zgodovini priča edinstvenemu odlaganju jajčec in kasneje izleganju mladičkov človeške ribice v turistični jami. Po petih letih imamo enaindvajset malih zverinic, za katere skrbimo kot za naš največji zaklad «, so zapisali v sporočilu za javnost.

Dogodek požel svetovne medije

Takratni dogodek je zaokrožil tudi po tujih medijih. Po besedah znanstvenikov je izjemnost dogodka v tem, da se je izleganje zgodilo in da je bilo nadpovprečno uspešno, veliko nad tistim, kar so sami verjeli, da je sploh mogoče.

Človeška ribica kot simbol čiste vode. FOTO:  Alex Hyde 


Skrb za človeško ribico je skrb za pitno vodo

Od pitne in čiste vode pa ni odvisna le človeška ribica pač pa tudi ljudje. Z varstvom človeške ribice tako doprinesemo tudi k reševanju kraškega površja.

»Vse, kar onesnažimo na površju, konča v podzemlju. Naša prizadevanja za ohranitev zmajevih mladičkov so tako odraz boja za čisto okolje. «, je ekipa zapisala v sporočilu za javnost.


Nalaganje
Nazaj na vrh