Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Potepuh: Sv. Jedrt [FOTO]

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 21. 01. 2022 / 07:12
Oznake: Prosti čas
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.01.2022 / 07:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Potepuh: Sv. Jedrt [FOTO]
Cerkev sv. Jedrti na južnem robu Ložniškega gričevja je priljubljena izletniška točka. FOTO: Andrej Praznik

Potepuh: Sv. Jedrt [FOTO]

Oktobra bo minilo petdeset let od odprtja 107 kilometrov dolge Savinjske planinske poti, ki obkroža Spodnjo Savinjsko dolino. Med 26 obveznimi točkami, kjer lahko v dnevnik odtisnemo žig, je tudi cerkev sv. Jedrti na južnem robu Ložniškega gričevja. Če se do nje odpravimo s Polzele, je izlet kljub nizki nadmorski višini tako dolg, kot do najvišjih vrhov Savinjske planinske poti.

Polzela leži na levem bregu Savinje južno od Gore Oljke. V središču naselja je grad Komenda, ki je bil do leta 1780 v lasti malteškega viteškega reda. Leta 1869 je imela Polzela 273 prebivalcev, v začetku lanskega leta pa 2.368. K razcvetu kraja je prispevala tudi železniška proga Celje–Velenje, po kateri je pred 130 leti (27. decembra 1891) peljal prvi vlak. S parkirišča na severnem robu Polzele krenemo navkreber do graščine Šenek.

Graščina Šenek. FOTO: Andrej Praznik

Kot lahko preberemo na tabli, sega njena zgodovina v čas celjskih grofov, današnjo podobo pa je dobila leta 1869. Tik pred njo zavijemo v park, kjer opazimo prve markacije. Te nas med drevjem popeljejo na grič nad domom upokojencev in potem po kolovozu v dolino. Tam prečkamo cesto proti Velenju in nadaljujemo po ravnini do mosta čez reko Ložnico. Poplavno območje ob njej je zavarovano kot naravni spomenik. Ložnica je sicer dolga 26 kilometrov in se v Celju izliva v Savinjo.

Pogled nazaj na del poti od graščine Šenek do reke Ložnice. FOTO: Andrej Praznik

Na prvem križišču za mostom zavijemo ostro levo. Vijugasti cesti, ki jo za kratko zapustimo le pri skupini brez, sledimo mimo Korberjeve domačije vse do lovskega doma pod Prenkovim vrhom. Na drugi strani hriba gremo ob leseni ograji okrog posestva, po poljski poti do hiše in po cesti do domačije Veternik.

Pot proti domačiji Veternik. FOTO: Andrej Praznik

Za njo se spustimo v grapo, preskočimo potok in se vzpnemo do gozdne ceste. Preden prispemo do asfalta, se svet odpre. V daljavi zagledamo zasneženo Uršljo goro, pred katero se suka dim iz šoštanjske termoelektrarne.

Pot od domačije Veternik proti Kaduncu. V daljavi vidimo Uršljo goro in dim iz termoelektrarne Šoštanj. FOTO: Andrej Praznik

V naslednjih dvajsetih minutah se vzpnemo na gozdnati Kadunec (427 m).

Kadunec (427 m). FOTO: Andrej Praznik

Skrinjica z vpisno knjigo in žigom je pritrjena na daljnovodni steber. Od njega se po cesti spustimo do vodohrana, prestopimo na makadam, z njega pa na drugem križišču na kolovoz.

Pogled nazaj na Kadunec. FOTO: Andrej Praznik

Če pozorno sledimo markacijam in ne zgrešimo nobenega razpotja, prispemo v dolino do travnika. Čezenj gremo do domačije, za njo preskočimo potok in se malo pozneje pridružimo asfaltni cesti. Po njej in ob potoku Peklenščica nadaljujemo do jame Pekel, ki so jo za turistične oglede uredili leta 1972.

Pot ob potoku Peklenščica do jame Pekel. FOTO: Andrej Praznik

Po 1.159 m dolgi podzemni poti se bomo lahko sprehodili po 1. marcu, ko bodo jamo po zimskem premoru znova odprli.

Vhod v jamo Pekel. FOTO: Andrej Praznik

Od vhoda v jamo se vzpnemo na Pogorišče (416 m), kjer je naslednja točka Savinjske planinske poti.

Pogled nazaj na del poti med Pogoriščem in cerkvijo sv. Jedrti. FOTO: Andrej Praznik

Zdaj smo že blizu cilja. Skozi gozd nadaljujemo do makadamske in asfaltne ceste, pod kapelico zavijemo na stezo, se niže vrnemo na cesto in se vzpnemo do cerkve sv. Jedrti. Ker gleda na južno stran hriba, je od nje lep razgled na dolino s hrumečo avtocesto in na Posavsko hribovje. Čeprav nam v oči sveti sonce, med zasneženimi vrhovi zlahka prepoznamo Gozdnik, ki je simbol Savinjske planinske poti.

Hrib s cerkvijo sv. Jedrti in okoliškimi domačijami. FOTO: Andrej Praznik


Sv. Jedrt (363 m)

Izhodišče: Polzela.

Dostop: Štajersko avtocesto zapustimo na izvozu Šentrupert. Vožnjo nadaljujemo proti Braslovčam, a le do naselja Parižlje, skozi katerega prispemo na Polzelo. Tam zavijemo levo proti Velenju, na naslednjem križišču pa desno do velikega parkirišča.

Dolžina poti: 3 ure (v eno smer).

Kratek opis poti: S Polzele krenemo mimo graščine Šenek v razloženo vas Založe. Vzpnemo se na Prenkov vrh in Kadunec, gremo do jame Pekel in nato čez Pogorišče do cerkve sv. Jedrti. Hodimo po asfaltnih in makadamskih cestah, kolovozih in stezah. Ves čas nas spremljajo oznake Savinjske planinske poti, ki so posejane na gosto, vendar moramo biti zaradi množice razpotij vseeno zelo pozorni. Na Polzelo se vrnemo po isti poti, lahko pa tudi po Jakobovi poti, ki je pol krajša, vendar gre ves čas po asfaltnih cestah.

Zemljevid: Posavsko hribovje (zahodni del), 1:50.000.

Nedeljska maša: V župnijski cerkvi sv. Marjete na Polzeli je maša vsako nedeljo ob 7.uri in ob 10.30.

Kupi v trgovini

Planinski izleti za 4 letne čase (2)
Turistika
16,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh