Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Potepuh: Staro Utro in Na Glavah [FOTO]

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 23. 10. 2021 / 06:42
Oznake: Prosti čas
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.10.2021 / 07:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Potepuh: Staro Utro in Na Glavah [FOTO]
Pogled proti vzpetini Na Glavah. Levo od nje stoji lovska koča Berebica. FOTO: Andrej Praznik

Potepuh: Staro Utro in Na Glavah [FOTO]

Po gozdnatih pobočjih pod Trentskim Pelcem (2.109 m) vijuga stara italijanska vojaška cesta. Po njej se lahko od šumeče Soče v približno treh urah vzpnemo na preval Staro Utro, kjer stoji lovska koča Berebica. Obdajajo jo rumeneči macesni in porjaveli listavci, za njimi pa se v ozadju dvigajo pobeljeni vrhovi dvatisočakov.

Pot na preval Staro Utro še zdaleč ni tako oblegana kot tista z Vršiča na Slemenovo špico, vendar tudi ni neznana. Na spletu lahko zasledimo precej upravičene hvale na njen račun: cenijo jo tako pohodniki kot gorski kolesarji. Svoj čas je nanjo vabil kažipot, zdaj pa moramo približno sedemsto metrov naprej od galerije Berebica v smeri Vršiča sami odkriti njen začetek.

Stara italijanska cesta proti prevalu Staro Utro se začne približno sedemsto metrov za galerijo Berebica v smeri proti Vršiču. FOTO: Andrej Praznik

Cesta, ki so jo med obema svetovnima vojnama v prejšnjem stoletju zgradili Italijani, da bi lahko uperili topove proti Vršiču, takoj zavijuga navkreber po gozdnatem pobočju. Ovinki so sprva blizu skupaj, a pozneje se razdalja med njimi poveča. Tudi pokrajina se spreminja. Pobočje nad cesto je spodaj precej skalnato in rastje toploljubno, v srednjem delu pa skale izginejo, strmina se unese, rastje se spremeni.

Cesta vijuga čez gozdnato pobočje. Ovinki so oštevilčeni. Vseh je 24. FOTO: Andrej Praznik

Cestni ovinki, vseh je 24, so oštevilčeni, zato med hojo ves čas vidimo, kako daleč in visoko smo. V prvih minutah vzpona se škripanje peska pod nogami meša z glasnim šumenjem Soče, sčasoma pa je okrog nas čedalje več tišine. Drevje se večkrat razmakne in takrat si lahko ogledamo dolino ter okoliške vrhove. Prehitita nas kolesarja, ki jima v klanec pomaga elektrika, malo pozneje nam naproti pripelje še tretji. Na koncu izleta pa je rezultat vseeno štiri proti tri za pohodnike.

Za zadnjim ovinkom se cesta zoži in spremeni v stezo. FOTO: Andrej Praznik

Pred osmim ovinkom, ob katerem so travnik, majhna njiva in nekaj sadnih dreves, odpremo prva lesena vrata in nad njim še druga. Nazaj grede tu že napol v mraku srečamo prijaznega domačina, ki nam natrese vrsto zanimivosti o cesti in življenju v teh krajih. Pod devetnajstim ovinkom je studenec, pozneje lahko opazujemo posledice velikega snežnega plazu, ki je razmetal in polomil drevje. Za 24. ovinkom se cesta zoži v stezo, ki se potegne po gozdu še malo navkreber. Na levi se pokažejo skale, na ovinku zagledamo vrh Na Glavah in med drevjem levo od njega streho lovske koče Berebica. Steza, ob kateri je načeta betonska ograja in vrsta obcestnih kamnov, se rahlo spusti čez odsekano pobočje, nato se obrne navzgor in vzpne do koče. Pred njo je precej mehkobne trave, na kateri si lahko v toplih jesenskih dneh privoščimo počitek.

Lovska koča Berebica. FOTO: Andrej Praznik

Če si želimo obširnejšega razgleda, kot se nam ponuja ob lovski koči, lahko za njo po­iščemo neoznačeno, a dobro vidno stezo. Ta nas v dobrih desetih minutah med drevjem in gostim ruševjem pripelje na vrh vzpetine Na Glavah. Z nje vidimo Prisojnik, Razor, Triglav, Kanjavec, ostenje Velikega Špičja in še marsikaj drugega, zanimivost iz spodnje križanke pa je skrita. Žal vidljivost ni najboljša, saj se je vreme malce skvarilo. Oblakov je čedalje več, zato macesni čedalje redkeje zažarijo v soncu.

Od koče se lahko v desetih minutah vzpnemo še na vzpetino Na Glavah. Takole vidimo z nje zadnji del poti, ki pred kočo preči strmo pobočje. FOTO: Andrej Praznik


Staro Utro in Na Glavah (1.664 m)

Izhodišče: Trenta.
Dostop: Iz Bovca nadaljujemo vožnjo proti Trenti. Za 276 metrov dolgo galerijo Berebica je na levi najprej domačija, nato se pokaže pašnik, za njim pa gre v gozd stara italijanska vojaška cesta (ob njej je lesen steber z napisom Triglavski narodni park in znakom za prepovedan promet). Avto lahko pustimo na dveh manjših prostorih na drugi strani asfaltne ceste.
Dolžina vzpona: 3 ure.
Višinska razlika: približno 1.100 metrov.
Kratek opis poti: Stara cesta vijuga navkreber čez gozdnato pobočje do 24. ovinka. Za njim se zoži, privije k skalam in potegne do lovske koče Berebica. Od nje se lahko v dobrih desetih minutah skozi ruševje vzpnemo na razgleden vrh Na Glavah. Pot ni označena, vendar ne moremo zaiti, saj hodimo do koče ves čas po vojaški cesti. Ta je občasno peščena in kamnita, občasno pokrita s travo ali zemljo. Vzpon od koče na vrh Na Glavah zaradi ruševja ni najbolj udoben.
Zemljevid: Bovec, 1:40.000.


Več fotografij Andreja Praznika si oglejte v spodnji fotogaleriji.

Kupi v trgovini

Planinski izleti za 4 letne čase (2)
Turistika
16,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh