Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Potepuh: S klopce na klopco [FOTO]

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 05. 11. 2021 / 10:37
Oznake: Prosti čas
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.11.2021 / 10:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Potepuh: S klopce na klopco [FOTO]
Pogled s Pesek na Gradišče in zahodni konec Slivniškega jezera. FOTO: Andrej Praznik

Potepuh: S klopce na klopco [FOTO]

Blaženi Anton Martin Slomšek je že v 19. stoletju spodbujal k pridnosti in odgovornosti (»Prizadevajmo si vsako, še tako majhno delo zvesto opraviti.«), hkrati pa k oddihu in razvedrilu (»Človek opeša in obnemore, če si večkrat ne oddahne in se ne razveseli.«).

Tudi krožna pot S klopce na klopco v okolici Gorice pri Slivnici, ki so jo zasnovali leta 2007, lepo združuje trud in počitek. Med šesturno hojo po valoviti pokrajini porabimo precej moči in kalorij, na klopcah na razglednih točkah pa si ne odpočijemo samo nog, ampak tudi glavo.

Tabla na začetku poti v Gorici pri Slivnici. Ob poti S klopce na klopco je veliko kažipotov in markacij, na razglednih točkah pa so postavljene tudi klopi in pojasnjevalne table. FOTO: Andrej Praznik

Gorica pri Slivnici (532 prebivalcev) leži v gričevnati pokrajini približno štiri kilometre jugovzhodno od Šentjurja. Ima cerkev sv. Urbana, osnovno šolo in krožišče, kjer se razideta cesti proti Kozjemu in Loki pri Žusmu.

Gorica pri Slivnici. FOTO: Andrej Praznik

S parkirišča na začetku naselja, malo naprej od gostilne, krenemo do krožišča, zavijemo levo mimo trgovine ter se po cesti in gozdni poti vzpnemo na Gradišče (433 m, iz Gorice 30 minut). Tam najdemo tako kot na vseh razglednih točkah ob poti tablo z zemljevidom in besedilom, dve klopi ter skrinjico z vpisno knjigo in žigom.

Pod vrhom Gradišča. FOTO: Andrej Praznik

Z vrha se vrnemo do kažipota, ki nas usmeri v dolino. Tam prečkamo cesto proti Loki pri Žusmu in gremo navkreber na Peseke (428 m, z Gradišča 40 minut). S klopce lepo vidimo Gradišče in zahodni konec Slivniškega jezera, ki je nastalo leta 1975, da bi zagotavljalo tehnološko vodo železarni v Štorah, vendar potem za to ni bilo potrebe. Jezero je veliko 84 hektarjev, globoko do 14 metrov, v njem je 32 vrst rib.

Barviti vinograd ob poti Peseke-sv. Helena. FOTO: Andrej Praznik

S Pesek nadaljujemo navkreber do samotne kmetije, gremo pred njo v gozd in na drugo stran hriba, zavijemo pri kapeli levo in med hišami desno ter se vzpnemo do cerkve sv. Helene. Z vrha hriba (528 m, s Pesek 40 minut), od koder je lep razgled na Boč in Donačko goro, gremo po strmem pobočju nad zidanicami in vinogradi navzdol v petnajst minut oddaljeno Bukovje pri Slivnici (419 m). Tam nadaljujemo po cesti do hidranta, zavijemo mimo pašnika v gozd, se spustimo v dolino, prečkamo cesto proti Kozjemu, se mimo zapuščene domačije in po gozdnatem žlebu vzpnemo do hiš in se po cesti sprehodimo v vas Paridol (475 m, iz Bukovja 1.15 ure), ki je znana po ljudskih pevcih.

Vas Paridol. FOTO: Andrej Praznik

Od gasilskega doma se vzpnemo do vodnega zajetja, gremo po kolovozu v levo do zidanice in po stezi navkreber na Turnče (595 m, iz vasi 15 minut). Z razgledne točke nadaljujemo po kolovozu do kmetije, se spustimo do asfaltne ceste, gremo do zaselka Njivice, nato pa skozi gozd in mimo posameznih domačij do zaselka Col (550 m, s Turnč 1.15 ure). Njegovo ime izdaja, da so tu nekoč pobirali carino. Pod nami je cerkev sv. Marije Magdalene v Slivnici pri Celju, ki so jo za obrambo pred Turki obdali z obzidjem. Pod naseljem, ki je dobilo ime po slivah, zavijemo pri znamenju na kolovoz, z njega pa na ovinku na stezo, ki nas pripelje v dolino. Tam se ob prometni cesti vrnemo do izhodišča (s Cola ena ura).

Vas Slivnica pri Celju z župnijsko cerkvijo sv. Marije Magdalene. FOTO: Andrej Praznik

Pot S klopce na klopco je razgibana in jeseni zelo barvita. Če se nam zdi preveč naporna, jo lahko prepolovimo ali se odpravimo le do posamezne razgledne točke.

Več fotografij z izleta Andreja Praznika si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.


S klopce na klopco

Izhodišče: Gorica pri Slivnici.
Dostop: Iz Celja nadaljujemo vožnjo do Šentjurja, zavijemo proti Kozjemu in nadaljujemo do Gorice pri Slivnici. Avto pustimo na označenem parkirišču na začetku naselja.
Dolžina krožne poti: približno 6 ur.
Kratek opis poti: Iz Gorice pri Slivnici gremo na Gradišče, prečkamo cesto proti Loki pri Žusmu ter nadaljujemo navkreber na Peseke in do cerkve sv. Helene. Od nje se spustimo v Bukovje pri Slivnici, gremo čez cesto proti Kozjemu, se mimo gasilskega doma v Paridolu vzpnemo na Turnče ter nadaljujemo skozi Slivnico pri Celju v dolino do izhodišča. Pot je označena s kažipoti in planinskimi markacijami.
Zemljevid: Potek poti je prikazan na zemljevidu na parkirišču v Gorici pri Slivnici in na spletni strani TUKAJ (na desni izberemo S klopce na klopco; če v novem oknu kliknemo na pdf datoteko pod zemljevidom, se nam pokaže še vsebina tabel, ki stojijo ob poti).

Kupi v trgovini

Planinski izleti za 4 letne čase (2)
Turistika
16,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh