Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Janez Cigler Kralj: Delo se mora splačati

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 30. 04. 2022 / 14:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.05.2022 / 08:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Janez Cigler Kralj: Delo se mora splačati
Poslanica ministra Janeza Ciglerja Kralja ob prazniku delu. FOTO: Tatjana Splichal

Janez Cigler Kralj: Delo se mora splačati

Praznik dela, znan tudi kot prvi maj, je pomemben del našega življenja in vrednota, ki skupaj z znanjem daje vrednost naši družbi - v poslanici sporoča minister za delo.

Solidarnost je delavce pripeljala do uveljavitve osemurnega delavnika in osnovnih pravic iz dela. Še vedno pa ostajajo aktualne zahteve delavcev po čim bolj varnem in zdravem delovnem okolju ter pravičnem plačilu, navaja minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.  

Strukturne reforme na področju dela

»Delati se seveda mora splačati. Zato smo tekom mandata naredili mnoge strukturne reforme, s katerimi smo poskrbeli za trg dela in tudi višje plače. Zvišali smo minimalno plačo, izboljšali smo razmere na trgu dela z uresničevanjem ciljev razvoja trga dela in politike zaposlovanja, ki temelji na evropski strategiji zaposlovanja,« pravi Cigler Kralj. 

Mednarodni praznik dela po svetu praznujemo že od leta 1890. FOTO: Pexels

Do hitrih in učinkovitih odločitev so pripeljale krizne razmere, povezne z epidemijo covid-19, zato so zagotovili ključne interventne ukrepe, kot so začasno čakanje na delo in skrajšan polni delovni čas. 

Z navedenimi ukrepi so pripomogli k ohranitvi 300 tisoč delovnih mest. Omembe vreden je tudi povečan obseg delovno aktivnega prebivalstva, vedno bolj pa naslavljajo izzive pomanjkanja delovne sile.

Posebna pozornost za starejše delavce 

Zaradi vpliva demografskih sprememb postajajo vedno bolj pomemben del delovne sile starejši delavci. Zato tej skupini pripada posebna pozornost, ključno pa bo tudi krepiti vseživljenjsko učenje za pridobivanje ustreznih sodobnih veščin. 

Velik vpliv na trgu dela še vedno ostajajo tehnološki napredek, globalizacija, podnebne spremembe in staranje prebivalstva. »Izzive na tem področju lahko rešujemo le z zagotavljanjem kakovostnih - trajnostnih delovnih mest za vse,« vzpodbuja minister Cigler Kralj.  

»Za bolj poštene delovne pogoje«

»V naši družbi ne smemo pozabiti še na prizadevanja za izboljšanje varnosti in zdravja pri delu ter usposobljenost ljudi na trgu dela, za bolj poštene delovne pogoje in ustrezno socialno zaščito ter boljše usklajevanje zasebnega in poklicnega življenja,« sklene Cigler Kralj.

Nalaganje
Nazaj na vrh