Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Janez Janša slovesno odprl sejem MOS

Za vas piše:
T. M.
Objava: 15. 09. 2021 / 12:54
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.09.2021 / 13:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Janez Janša slovesno odprl sejem MOS
Premier Janez Janša. FOTO: STA.

Janez Janša slovesno odprl sejem MOS

Premier Janez Janša je danes, 15. septembra, na celjskem sejmišču slovesno odprl 53. Mednarodni obrtno-podjetniški sejem (MOS).

V nagovoru je premier dejal, da smo večje preizkušnje, ki jih je prinesla epidemija, prestali, zato lahko optimistično gledamo naprej. 

Dogodka se je udeležil tudi madžarski premier Viktor Orban, saj je Madžarska letošnja partnerica sejma.

Janez Janša je izrazil dobrodošlico Madžarski in dejal, da se gospodarsko sodelovanje s to sosednjo državo poglablja, ob sejmu pa bo danes po več letih znova potekala tudi skupna seja obeh vlad. 

Janez Janša je prepričan, da »bo Celjski sejem tudi letos uspešen ter da se bo odrazil v številnih novih poslovnih partnerstvih in sodelovanjih. Ocenil je, da digitalna transformacija ne more nadomestiti medčloveških stikov,« poroča STA. 

Glede epidemije je premier dejal, da je treba biti previden, saj krize še ni konec. »Veliko smo investirali v cepiva, to je treba zdaj izkoristiti, saj nam je lani korona kriza dala dobro lekcijo. Razgalili so se nekateri dejavniki slabega poslovnega okolja. Če se cepimo, ne bo potrebno ponovno zaprtje države,« je opozoril premier. 

Madžarski premier Orban je v nagovoru med drugim dejal, da je leto z gospodarskega stališča neke vrste mejnik. Po njegovih besedah je »epidemija povzročila hudo gospodarsko krizo, na globalni ravni je službo izgubilo 114 milijonov ljudi, naložbe so upadle za 41 odstotkov, svetovna trgovinska izmenjava se je zmanjšala za pet odstotkov, na stotine tovarn je bilo zaprtih,« poroča STA. 

»Madžari menimo, da se začenja novo gospodarsko obdobje, ki se začenja z novim izjemnim tekmovanjem, kar pomeni, da je treba ponovno razdeliti vire. Tovarn ne bodo zagnali tam, kjer so jih zaprli, investitorji iščejo lokacije, ki omogočajo večjo uspešnost, in Madžarska se je tudi prijavila v to tekmo,« je poudaril Orban.

Po Orbanovih napovedih bosta Slovenija in Madžarska od sredine prihodnjega leta povezali elektrovode, vzpostavili skupen sklad za razvoj čezmejnega območja, postavili bodo tudi skupni stezo za testiranje samohodnih avtomobilov, pripravljeni so tudi za povezavo plinovodov.

Največja madžarska podjetja so prisotna tudi v elektro in naftnem gospodarstvu ter bančnem sektorju Slovenije. Na Madžarskem posluje 46 slovenskih podjetij, pričakujejo pa, da se bo to število še povečalo. »Slovenija in Madžarska sta v pravi slogi, to smo dosegli ob pravemu času na pragu novega obdobja svetovnega gospodarstva,« je še dejal madžarski premier. 


Nalaganje
Nazaj na vrh