Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Janez Janša: spodoben narod nikoli ne pozabi žrtev, danih v vojni za državo

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 23. 12. 2021 / 20:17
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.12.2021 / 20:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Janez Janša: spodoben narod nikoli ne pozabi žrtev, danih v vojni za državo
Predsednik vlade je danes pripravil sprejem za svojce padlih in ranjenih v vojni za Slovenijo. FOTO: Nebojša Tejić/STA

Janez Janša: spodoben narod nikoli ne pozabi žrtev, danih v vojni za državo

Predsednik vlade Janez Janša je danes na Brdu pri Kranju pripravil sprejem za svojce padlih in ranjenih v vojni za Slovenijo. V nagovoru je izpostavil, da je bila po 30 letih končno sprejeta zakonodaja, ki primerno ureja njihov status, in poudaril, da spodoben narod nikoli ne pozabi žrtev, danih v vojni za državo.

Slovenska osamosvojitev in vojna za Slovenijo z uspešno obrambo sta bili nekaj, kar sodi v samo vrednostno središče Slovencev, slovenskega naroda in celotnega slovenskega državljanskega občestva, je po navedbah STA pojasnil Janša.

Velikokrat, ko se spominjamo teh dogodkov, da osamosvojitvena vojna ni bila prava vojna, ali pa, da je bila kratka: »A za tistega, ki v vojni zmaga, ki se obrani, ki ubrani nekaj, kar je najsvetejše, je toliko bolje in je toliko bolj uspešen, kolikor krajša je vojna.« Uspeh vojne se namreč meri s tem, da je žrtev čim manj in da je trpljenje čim krajše, je poudaril predsednik vlade.

Uspeh vojne se meri s tem, da je žrtev čim manj in da je trpljenje čim krajše.

V Sloveniji bi lahko rekli, je dejal Janša, da smo bili po teh splošnih merilih uspešni, po drugi strani pa je treba na tisti čas pogledati tudi s plati svojcev umrlih v vojni. Za nekoga, ki je izgubil očeta, je bil težko ranjen ali se mu je potem popolnoma spremenilo življenje, je bila ta žrtev stoodstotna in spodoben narod tega nikoli ne pozabi.

Premier je izrazil veselje, da so v letu, ko obhajamo 30. rojstni dan države, »končno uspeli zaokrožiti zakonodajo, ki ureja status ranjenih in svojcev mrtvih v vojni za Slovenijo«: »Trajalo je 30 let in ob 30. obletnici smo zmogli dovolj enotnosti, da je bila ta zakonodaja sprejeta.«

Svojcem padlih teritorialcev, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenim v vojni za Slovenijo je čestital ob bližajočem se prazniku, dnevu samostojnosti in enotnosti.

Po 30 letih bodo tudi otroci, žene in starši padlih upravičeni do odškodnine.

Zbrane je nagovorila tudi hčerka padlega pripadnika Teritorialne obrambe Jasmina Molan, ki je poudarila, da je bilo letošnje leto za svojce padlih izredno pomembno, saj so bile »s pomočjo predsednika vlade in pristojnih ministrov ter ob podpori velikega dela poslancev DZ sprejete pomembne spremembe zakona, na katere smo svojci opozarjali vrsto let«. Tako bodo po 30 letih tudi otroci padlih upravičeni do odškodnine, prav tako žene in starši padlih, s spremembami zakonodaje pa je omogočena tudi ureditev statusa invalida. Molanova je ob zaključku nagovora še izpostavila željo po enotnosti slovenskega naroda.

Sprejema na Brdu se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Nalaganje
Nazaj na vrh