Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Janez Kebe - častni kanonik

Za vas piše:
K. C.
Objava: 28. 04. 2016 / 08:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Janez Kebe - častni kanonik

Janez Kebe - častni kanonik

V torek, 26. aprila, je nadškof Zore v ljubljanski stolnici izročil insignije novemu častnemu kanoniku Janezu Kebetu.

V torek, 26. aprila, zvečer je ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja izročil insignije novemu častnemu kanoniku Janezu Kebetu.

Janez Kebe je bil župnik v župniji Stari trg pri Ložu in soupravitelj župnij Babno Polje ter dolgoletni dekan v dekaniji Cerknica, hkrati pa je bil izredno dejaven in plodovit na zgodovinopisnem področju, predvsem se je posvetil raziskovanju zgodovine in ljudi na Notranjskem, je utemeljil imenovanje za častnega kanonika škof Stanislav Zore. Zdaj kot župnik na Kopanju pri Grosupljem pastoralno poživlja župnijo in raziskuje njeno zgodovino.



Listino o imenovanju je Janez Kebe prejel že prej, prebral pa jo je kancler ljubljanskega stolnega kapitlja in stolni dekan prelat Vinko Vegelj. Nato je nadškof Janezu Kebetu izročil kanoniško moceto, kanoniško verižico, svetinjo in biret, znamenje časti stolnega kapitlja, in kapiteljski statut. Ob tem je nadškof dejal: »Vse to naj bo znamenje trajne povezanosti z ljubljansko nadškofijo«.



V pridigi se je novemu častnemu kanoniku zahvalil za zvesto služenje v različnih cerkvenih službah in za zvesto pričevanje z uporabo talentov, ki mu jih je Gospod dal. Vsak izmed nas mora vedno znova v pozornem poslušanju Boga spoznavati, kaj je božja volja in to razlikovati od svojih načrtov, teženj in od svoje želje, da bi se uresničil, kot hoče. Želimo si ustvariti ime po svojih načrtih, vendar moramo ponižno in pogumno slediti božji besedi in božji volji. Vsak mora tehtati sebe in tudi okolico. Ta ne sme odločati, čeprav so včasih neugodne. »To na Kristusovega učenca ne vpliva in oznanja evangelij tistim, ki jim mora biti evangelij oznanjen,« je povedal nadškof Zore. Včasih tudi za ceno svobode, trpljenja ali celo smrti. »Učenec ni nad učiteljem in služabnik ni večji, kakor je njegov gospod.« Njegova pot resnica in življenje je Jezus Kristus. Če vsak dan molimo, spoznamo, kakšen je tisti mir, ki ga daje Jezus, kakršnega svet ne more dati. Mir na svetu je samo ravnovesje sil, meni nadškof, mir, ki ga daje Bog pa je mir odrešenja, vstajenja, zmage nad grehom, smrtjo in peklom. Kdor živi iz in za Kristusa, nosi v sebi ta mir, ne glede na zunanje okoliščine.



Janez Kebe se je ob koncu zahvalil nadškofu Zoretu za imenovanje za častnega kanonika kapitlja. Poudaril je glavno nalogo rednega kanonika – molitev in maševanje za ustanovnike kanonikata, k čemer se pridružuje tudi sam. Nato je spregovoril o zgodovinskih vezeh Loške doline in Cerkniškega z ljubljanskim kapitljem.

Prisrčne slovesnosti se je udeležilo skoraj 700 vernih iz kopanjske, starotrške in cerkniške župnije, prijatelji od drugod in župani treh občin - Grosupljega, Loške doline in Cerknice. Pri maši je prepeval zbor iz župnije Kopanj, po maši pa so kopanjski farani za vse pripravili prigrizek pred prostori uredništva časopisa Družina na Krekovem trgu.



Fotografije: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh