Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Janez Marija Vianney vzor duhovniškega življenja

Objava: 04. 08. 2009 / 06:10
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Janez Marija Vianney vzor duhovniškega življenja

Papež je v nagovoru pred opoldansko molitvijo Angel Gospodov, ki jo je skupaj z verniki molil v svoji počitniški apostolski palači v Castel Gandolfu, duhovnike povabil, naj bodo tako kot svetniki popolnoma zaljubljeni v Jezusa Kristusa. Devica Marija, Mati Cerkve, pomagaj duhovnikom, da bodo vsi popolnoma zaljubljeni v Kristusa, je poudaril Benedikt XVI.

V središču papeževega nagovora so bile teme, kot so svetniki, duhovniki, evharistija kot pravi kruh življenja in sveti Janez Marija Vianney, čigar god bomo obhajali. Ob koncu je Benedikt XVI. med drugim pozdravil tudi poljske romarje, ob tem pa se je spomnil 65-letnice junaškega upora Poljakov v Varšavi proti nacistom. To je bilo papeževo prvo letošnje srečanje z verniki v Castel Gandolfu, potem ko je svoje počitnice preživljal v kraju Les Combes v severnoitalijanski dolini Aosta.

Ko je govoril o letu duhovništva, je sveti oče dejal, da nam to ponuja dragoceno priložnost za razmislek o vrednosti poslanstva duhovnikov v Cerkvi in svetu. Kot spodbuda pri tem po papeževih besedah lahko služijo veliki svetnikih, katerih godove obhajamo prav v teh dneh. To so denimo škof in cerkveni učitelj Alfonzo Ligvori, ki velja za velikega učitelja moralne teologije in vzor krščanskih kreposti, vedno pozoren na verske potrebe ljudstva, ter sveti Frančišek Asiški, ki je gojil veliko ljubezen do odrešenja duš, to pa naj bi bila tudi lastnost vsakega duhovnika. Ob tem je rimski škof spomnil na včerajšnje obhajanje tako imenovanega asiškega ali porciunkulskega odpustka, za katerega je sveti Frančišek Asiški prosil papeža Honorija za vse tiste, ki bodo spovedani in spokorjeni obiskali Porciunkulo. Takoj ko je papež ugodil njegovi prošnji je Frančišek stekel v Assisi in zbranim dejal: Bratje moji, vse vas želim poslati v nebesa! Od takrat velja odpustek pod določenimi pogoji in ob obisku frančiškanske cerkve od 1. avgusta opolnoči do 2. avgusta opolnoči.

Papež je govoril tudi o svetem Janezu Mariji Vianneyu, ki velja za vzor duhovniškega življenja in ob čigar 150-letnici smrti Katoliška cerkev obhaja leto duhovništva, o svetem Kajetanu, ki se ga bo Cerkev spomnila v petek in o svetem Dominiku, za katerega pravijo, da je odprl usta le, da je govoril z Bogom ali pa o Bogu. Ob koncu nagovora je sveti oče spregovoril še o vzoru papeža Pavla VI., ki je umrl 6. avgusta v Castel Gandolfu, in dejal, da njegovo globoko duhovniško življenje, polno človekoljubnosti, ostaja dar, za katerega se mora Cerkev zahvaljevati Bogu.

V pozdravu poljskih romarjev je poglavar Rimskokatoliške cerkev spomnil na varšavsko vstajo proti nacistom leta 1944, rekoč da se je iz junaštva upornikov in trdnosti naroda rodila svobodna Poljska. Žrtvovanje njihovih življenj naj vaši državi obrodi sadove miru in blaginje. Bog blagoslovi Poljsko in vsakega izmed vas, je še dejal papež.

RV

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh