Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Janez Pavel II. pobudnik demokratičnih sprememb leta 1989

Objava: 04. 06. 2009 / 07:06
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Janez Pavel II. pobudnik demokratičnih sprememb leta 1989

Poljaki zasluge za politične spremembe pripisujejo nekdanjemu papežu

Poljski škofje in politiki zasluge za vzhodnoevropsko ‘mirno revolucijo’ v letu 1989 pripisujejo svojemu rojaku, nekdanjemu papežu Janezu Pavlu II. Kot je na prireditvi, na kateri so se minuli torek srečali predstavniki poljskega parlamenta in Cerkve, povedal varšavski nadškof Kazimierz Nycz, je bil Janez Pavel II. ‘pobudnik demokratičnih sprememb v Evropi’ in je tako prispeval k padcu železne zavese. V torek je minilo natanko trideset let, odkar je takratni papež na novem položaju prvič obiskal domovino Poljsko.

Krakovski nadškof (in nekdanji papežev tajnik) kardinal Stanislaw Dziwisz je v nekem pogovoru povedal, da je Janez Pavel II. na svojem potovanju leta 1979 dal pobudo za začetek procesa, ki je pripeljal do padca železne zavese. Papeževo sporočilo, ki ga je izrekel 3. junija 1979 v mestu Gniezno na Poljskem, je bilo povod za nadaljni razvoj takratnih dogodkov. Janez Pavel II. je na binkoštno nedeljo leta 1979 govoril o duhovni enotnosti vzhodne in zahodne Evrope.

Tudi poljski predesednik Lech Kaczynski in poljski premier Bronislaw Komorowski sta papežu pripisala zasluge za politični preobrat leta 1989. V anketi, ki so jo izvedli na Poljskem, je kar 78% Poljakov izpostavilo pomen prvega papeževega obiska v domovini, zaradi katerega naj bi prišlo do osvobodilnega gibanja in ustanovitve sindikata ‘Solidarnosc’.

Papeževo potovanje na Poljsko, ki je trajalo od 2. do 10. junija 1979, dobrega pol leta po njegovi izvolitvi, velja za mejnik v razpadu komunističnega režima. Znana je papeževa pridiga s prvega dne obiska, ko je na takratnem Trgu zmage v Varšavi stotisoče Poljakov pozval k obnovi Poljske. To so ljudje razumeli kot poziv k političnemu preobratu in so okrepili demokratično opozicijo. V soboto bodo v spomin na papeževo pridigo v juniju 1979 na današnjem Pilsudskega trgu v Varšavi blagoslovili enajst metrov visok križ iz belega granita.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh