Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Janez Pavel II. svetnik že oktobra 2013?

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 28. 12. 2012 / 09:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Janez Pavel II. svetnik že oktobra 2013?

Profesor na Papeški univerzi Gregoriana v Rimu računa s kanonizacijo ob zaključku leta vere.

Na Poljskem se pojavljajo ugibanja o skorajšnji kanonizaciji papeža Janeza Pavla II. (1978-2005). Poljska katoliška agencija KAI je včeraj objavila vest, da bi bil eden izmed možnih terminov že kar oktober 2013. Vira za svojo navedbo pri agenciji niso navedli.

Če bi želeli kanonizacijo izpeljati oktobra, bi moral papež Benedikt XVI. že marca prihodnje leto priznati še en čudež, ki se je zgodil na priprošnjo Janeza Pavla II. Ta bi se moral zgoditi po njegovi beatifikaciji 1. maja 2011. 16. oktobra 2013 bo minilo tudi petintrideset let od izvolitve Karola
Wojtyle na položaj poglavarja katoliške Cerkve.

Profesor Dariusz Kowalczyk s Papeške univerze Gregoriana v Rimu je za poljsko televizijsko postajo TVP potrdil 'precejšnjo verjetnost', da bo poljski papež kanoniziran oktobra 2013, ob zaključku leta vere. Televizijski poročevalci so ob tem omenjali datum 20. oktober prihodnje leto. Na Poljskem je želja po čim prejšnji kanonizaciji Janeza Pavla II. izredno velika. Nazadnje so tamkajšnji mediji to potezo predvideli za leto 2015.

Postopek za beatifikacijo Janeza Pavla II. je bil najkrajši izmed tovrstnih postopkov v novejši cerkveni zgodovini. V Vatikanu trenutno preverjajo več poročil o nepojasnjenih ozdravljenjih, ki naj bi se zgodila na priprošnjo Janeza Pavla II. Postulator omenjenega postopka, Slawomir Oder, je maja letos pojasnil, da so 'v treh ali štirih primerih že pričeli tudi z medicinskimi preiskavami'. V okviru beatifikacijskega postopka je bilo priznano čudežno ozdravljenje neke francoske redovnice, ki je do junija 2005 trpela zaradi Parkinsonove bolezni.

Kanonizacija v katoliški Cerkvi pomeni slovesno razglasitev papeža o zglednem krščanskem življenju nekega človeka in o njegovi popolni predanosti Bogu. Po razglasitvi za svetnika, kar se zgodi med slovesnim bogoslužjem, lahko novega svetnika ali svetnico častijo v cerkvah po vsem svetu.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh