Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Janez XXIII. čaka na priznanje kot rešitelj judov

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 05. 06. 2013 / 07:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Janez XXIII. čaka na priznanje kot rešitelj judov

Ustanovitelj Wallenbergove fundacije, Baruch Tenembaum, pojasnjuje, da še ni bila sprejeta odločitev glede prošnje iz leta 2011 o posmrtni podelitvi naziva 'Pravičnega med narodi' koncilskemu papežu.

50 let po smrti papeža Janeza XXIII. (1958-1963) je v jeruzalemskem muzeju v spomin na holokavst, Jad Vašem, še vedno odprt postopek o priznanju koncilskega papeža kot 'Pravičnega med narodi'. Glede prošnje iz leta 2011 doslej še ni bilo sprejetih odločitev, je v prispevku za časnik 'Times of Israel' pojasnil Baruch Tenembaum, ustanovitelj Mednarodne fundacije Raoula Wallenberga, kot je poročala nemška katoliška agencija KNA. Janez XXIII. je umrl 3. junija 1963 v starosti 81 let.

Angelo Giuseppe Roncalli, kot je bilo krstno ime koncilskega papeža, ni le vpeljal 'revolucionarne' nove definicije odnosov med katoliško Cerkvijo in judovstvom, pač pa je že v času, ko je v času druge svetovne vojne deloval kot vatikanski diplomat, izkazoval 'brezpogojno ljubezen do judovskega ljudstva in izraelske države', je zapisal Tenembaum. Tako je v svojih prizadevanjih, 'da bi rešil kolikor judov je le mogoče', posredoval pri nadrejenih v Vatikanu in izkoristil svoje diplomatske kanale, da je judom na Balkanu omogočil pobeg z ogroženih območij. Številni ljudje so bili prepričani, da je tedanji nadškof v ta namen izdajal tudi domnevne izpise iz krstnih knjig.

Z nazivom 'Pravični med narodi' izraelska država počasti posameznike, ki so tudi ob ogroženosti lastnega življenja pomagali reševati jude pred nacističnim pregonom. To je najvišje državno odlikovanje, ki ga Izrael podeljuje nejudom.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh