Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Janša v Washingtonu: »Če se ne širi NATO, se širi nekdo drug«

Za vas piše:
M. M.
Objava: 09. 12. 2022 / 10:19
Oznake: Politika, Svet, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.12.2022 / 10:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Janša v Washingtonu: »Če se ne širi NATO, se širi nekdo drug«
Janez Janša meni, da je bil odziv Evrope in NATA prepočasen. FOTO: Twitter SDS

Janša v Washingtonu: »Če se ne širi NATO, se širi nekdo drug«

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je v Washingtonu udeležil foruma International Democratic Union (IDU), kjer so se srečali desnosredinski politični strokovnjaki, aktivisti in voditelji sveta. Sodeloval je v pogovoru na temo »Vojna v Evropi – kako obnoviti ozemeljsko celovitost Ukrajine«.

Janša je med drugim spomnil na tri evropske voditelje, ki so na začetku vojne obiskali Ukrajino in verjeli, da se bo ta borila ter da Rusija ne bo zavzela Ukrajine v desetih dneh. Večina je po njegovih besedah verjela drugemu scenariju.

Blokada pristopnih pogajanj leta 2008 je bila napaka

Za dosedanji neuspeh Rusije sta po njegovem mnenju dva faktorja: enoten in močen odziv Ukrajine ter reforma vojske pod bivšim ukrajinskim predsednikom Porošenkom. S temi reformami in pomočjo ZDA, Združenega Kraljestva in Kanade je Porošenko zgradil ter posodobil ukrajinsko vojsko.

Ob tem je opozoril, da je bila ena od preteklih strateških napak blokada pristopnih pogajanj Ukrajine in Gruzije v NATO leta 2008: »Če se ne širi NATO, potem se širi nekdo drug. In to si je pomembno zapomniti tudi za v prihodnje.«

Retorika, da je ne glede na vse vojno treba ustaviti, v duhu katere se ne podpira Ukrajine, ampak mir in mirovna pogajanja, po njegovem ni prava, saj taka retorika podpihuje dejanja Moskve in skrajno levico v Evropi, ki je tradicionalno proruska, ocenjuje Janša.

Prav tako je obsodil počasnost odziva Evrope in NATA, kar se je kazalo v počasnosti dostave vojaške pomoči Ukrajini. »Če bi bilo raketno in protiletalsko orožje dostavljeno pravočasno, v Ukrajini ne bi bilo takega uničujočega učinka na strateško infrastrukturo.«

Putin pospešil širitev zavezništva

V političnem smislu je po Janševi presoji Putin pospešil širitev NATA, saj še pred letom dni nihče ni verjel, da se bo Finska pridružila čezatlantskemu zavezništvu ali da bo Evropa povečala vojaške izdatke.

Dodal je, da moramo biti hvaležni Ukrajini, ki brani Evropo, in obsodil (začetno) sodelovanje zahodnih podjetij z rusko vojaško industrijo. Končal je z mislijo, da bolj kot povečamo dobavo sodobnega orožja Ukrajini, hitreje se bo vojna končala, so sporočili iz SDS.

Nalaganje
Nazaj na vrh