Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež v solzah prosil Brezmadežno za mir v Ukrajini [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 09. 12. 2022 / 08:01
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.12.2022 / 09:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež v solzah prosil Brezmadežno za mir v Ukrajini [VIDEO]
Papež je bil med praznično molitvijo k Brezmadežni vidno ganjen. FOTO: Vatican Media

Papež v solzah prosil Brezmadežno za mir v Ukrajini [VIDEO]

Papež Frančišek je včeraj popoldne, na slovesni praznik Marijinega brezmadežnega spočetja, v središču Rima molil za mir v Ukrajini.


Cerkveni voditelj je bil vidno ganjen, ko je molil k Mariji pred Marijinim stebrom ob Španskih stopnicah v italijanski prestolnici. 86-letni papež je Mariji v solzah zaupal: »Danes bi ti rad prinesel zahvalo ukrajinskega ljudstva za mir, ki ga že nekaj časa prosimo od Gospoda, pa ti moram znova predstaviti prošnjo otrok, ostarelih, očetov in mater, mladih te mučene dežele.«

FOTO: Vatican Media

Papež je na koncu izrazil vero in upanje, »da bo ljubezen premagala sovraštvo, resnica premagala laž, odpuščanje premagalo žalitev in mir premagal vojno«.

Sveti oče je od začetka vojne v Ukrajini v letošnjem februarju že večkrat prosil Devico Marijo, naj posreduje za mir v tej preizkušani državi. V rednih javnih nagovorih vedno znova poziva k zaključku vojne. Nikoli doslej pa še ni bil tako čustveno pretresen kot ob včerajšnjem prazniku. Na koncu je izrazil vero in upanje, »da bo ljubezen premagala sovraštvo, resnica premagala laž, odpuščanje premagalo žalitev in mir premagal vojno«.

FOTO: Vatican Media

Na tradicionalni slovesnosti ob prazniku Marijinega brezmadežnega spočetja se je zbralo več tisoč romarjev in vernikov. Papež je po molitvi pozdravil številne udeležence slovesnosti. 8. december je tradicionalno eden najpomembnejših praznikov v Italiji, predvsem v prestolnici Rimu, obenem pa se na ta dan tradicionalno začne javno obhajanje adventnega časa in pričakovanje božičnih praznikov. 

Papež je v molitvi spomnil, kako je zadnji dve leti prišel sam počastiti Brezmadežno na začetku dneva.

V zadnjih dveh letih so bila zaradi koronaepidemije vsa javna zbiranja in prireditve odpovedani. Tudi papež je v molitvi spomnil, kako se »po dveh letih, ko sem te prišel sam počastiti na začetku dneva, danes vračam skupaj z ljudmi te Cerkve in tega mesta ter ti prinašam zahvale in prošnje vseh tvojih otrok, tako tistih bližnjih kot oddaljenih«.

FOTO: Vatican Media

Na poti proti Marijinemu stebru pri Španskem trgu se je Frančišek ustavil v baziliki Svete Marije Velike, kjer je molil pred Marijino ikono Salus Populi Romani, Rešiteljice rimskega ljudstva. Papež pred to podobo moli tudi pred vsakim potovanjem v tujino in ob vrnitvi domov.

FOTO: Vatican Media

Marijin steber v bližini Španskih stopnic je bil postavljen leta 1856 v spomin na dogmo o Marijinem brezmadežnem spočetju, ki jo je dve leti prej razglasil papež Pij IX. Pij XII. (1939-1958) je 8. decembra tam vsakokrat položil cvetje in odtlej papeži nadaljujejo to izročilo. Pri slovesnosti sodelujejo tudi različne skupine mesta Rim, od gasilcev do zaposlenih v javnem prevoznem podjetju in zasebnih skupin.

Nalaganje
Nazaj na vrh