Zapri
Iskanje

Janša in vodstvo SAZU o izzivih sedanjosti in prihodnosti

Za vas piše:
M. M.
Objava: 06. 01. 2022 / 18:20
Oznake: Premier
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 06.01.2022 / 18:25
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Janša in vodstvo SAZU o izzivih sedanjosti in prihodnosti

Janša in vodstvo SAZU o izzivih sedanjosti in prihodnosti
Pozornost so namenili tudi epidemiji covida-19 in delovanju institucije v tem času. FOTO: KPV
Predsednik vlade Janez Janša se je na današnjem obisku srečal z vodstvom Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU). V pogovoru so se med drugim dotaknili zgodovine in poslanstva institucije ter njenih nalog in dejavnosti.

Predsednik SAZU dr. Peter Štih je poudaril izjavo s pozivom k solidarnosti vseh v času krize in trikratni poziv SAZU k cepljenju. Pogovori so potekali tudi o spravi, pri čemer je akademik Štih spomnil na izjavo o spravi, ki jo je SAZU izpostavil v preteklem letu, so po srečanju sporočili iz kabineta predsednika vlade. Janša je v imenu vlade izrekel zahvalo za podporo znanosti in za podporo ukrepom, temelječih na znanosti v spopadu z epidemijo.

Staranje izziv prihodnosti

Na sestanku so govorili tudi o skrbi za slovenski jezik, »ki je temeljni izraz naše identitete,« prav tako pa so sogovorniki pozornost namenili demografskim izzivom. »Hitrost staranja v Sloveniji je namreč med največjimi v Evropi in demografija bo izziv za vse narode v prihodnje.« Osvetlili so tudi etične vidike uporabe umetne inteligence.

45 dvostranskih sporazumov

SAZU je institucija, ki deluje že 84 let. Predsednik SAZU je v pogovorih izpostavil njihovo mednarodno vpetost, pri čemer je dejal, da imajo sklenjenih 45 dvostranskih sporazumov o sodelovanju, na podlagi katerih poteka tudi izmenjava znanstvenikov, so še sporočili iz premierjevega kabineta.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh