Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Janša in vodstvo SAZU o izzivih sedanjosti in prihodnosti

Za vas piše:
M. M.
Objava: 06. 01. 2022 / 18:20
Oznake: Premier
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 06.01.2022 / 18:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Janša in vodstvo SAZU o izzivih sedanjosti in prihodnosti
Pozornost so namenili tudi epidemiji covida-19 in delovanju institucije v tem času. FOTO: KPV

Janša in vodstvo SAZU o izzivih sedanjosti in prihodnosti

Predsednik vlade Janez Janša se je na današnjem obisku srečal z vodstvom Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU). V pogovoru so se med drugim dotaknili zgodovine in poslanstva institucije ter njenih nalog in dejavnosti.

Predsednik SAZU dr. Peter Štih je poudaril izjavo s pozivom k solidarnosti vseh v času krize in trikratni poziv SAZU k cepljenju. Pogovori so potekali tudi o spravi, pri čemer je akademik Štih spomnil na izjavo o spravi, ki jo je SAZU izpostavil v preteklem letu, so po srečanju sporočili iz kabineta predsednika vlade. Janša je v imenu vlade izrekel zahvalo za podporo znanosti in za podporo ukrepom, temelječih na znanosti v spopadu z epidemijo.

Staranje izziv prihodnosti

Na sestanku so govorili tudi o skrbi za slovenski jezik, »ki je temeljni izraz naše identitete,« prav tako pa so sogovorniki pozornost namenili demografskim izzivom. »Hitrost staranja v Sloveniji je namreč med največjimi v Evropi in demografija bo izziv za vse narode v prihodnje.« Osvetlili so tudi etične vidike uporabe umetne inteligence.

45 dvostranskih sporazumov

SAZU je institucija, ki deluje že 84 let. Predsednik SAZU je v pogovorih izpostavil njihovo mednarodno vpetost, pri čemer je dejal, da imajo sklenjenih 45 dvostranskih sporazumov o sodelovanju, na podlagi katerih poteka tudi izmenjava znanstvenikov, so še sporočili iz premierjevega kabineta.


Nalaganje
Nazaj na vrh