Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Januarja v Sloveniji 65 primerov oslovskega kašlja, hospitalizirani trije otroci

Za vas piše:
M. M.
Objava: 02. 02. 2024 / 12:36
Oznake: Mladi, Slovenija, Zdravje
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.02.2024 / 13:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Januarja v Sloveniji 65 primerov oslovskega kašlja, hospitalizirani trije otroci
Fotografija je simbolična. FOTO: Pexels

Januarja v Sloveniji 65 primerov oslovskega kašlja, hospitalizirani trije otroci

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je letos do 1. februarja prejel 65 prijav primerov oslovskega kašlja, medtem ko jih je bilo lani v celotnem letu 120. V UKC Ljubljana so zaradi oslovskega kašlja trenutno hospitalizirani trije otroci.

Po podatkih NIJZ je število primerov oslovskega kašlja do leta 2021 upadalo, nato pa je spet začelo naraščati. Upad v letu 2021 je po njihovih besedah povezan tudi s pandemijo covida-19 in z njo povezanimi ukrepi za preprečevanje te bolezni, ki so vplivali tudi na omejitev kroženja drugih povzročiteljev okužb dihal v populaciji. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel ob zadnjih podatkih poudarja pomen cepljenja in preventive.

VIR: NIJZ

V UKC Ljubljana se zdravijo trije otroci

V UKC Ljubljana so bili v zadnjem mesecu hospitalizirani trije otroci z oslovskim kašljem, med njimi dva dojenčka. Kot navaja STA, sta bila med hospitaliziranimi otroki z oslovskim kašljem, ki so jih obravnavali na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja v UKC Ljubljana, dva dojenčka, ki proti oslovskemu kašlju nista bila cepljena, in en otrok, ki je bil cepljen osnovno, ni pa bil cepljen ponovno.

Kakšen je potek bolezni?

»Bolezen pri vseh poteka tipično s hudimi napadi kašlja, zaenkrat brez dodatnih zapletov. Pri vseh treh je bila bolezen prepoznana v fazi, ko antibiotično zdravljenje ni več učinkovito za omilitev bolezni, približno od dva do tri tedne po začetku bolezni,« pravijo v UKC Ljubljana. Antibiotično zdravljenje namreč po njihovih navedbah pomaga pri omilitvi bolezni v prvem tednu, ko še ni napadov kašlja in imajo bolniki samo blage respiratorne simptome, ki se ne razlikujejo od virusnih okužb dihal.

Kako poteka zdravljenje?

Otroke zdravijo simptomatsko, s kisikom po potrebi, dojenčke pa opazujejo zaradi možnih zapletov - denimo zaradi napadov s pomodrevanjem, ki bi trajali dolgo časa, s padcem zasičenosti kisika v krvi in padcem pulza. V tem primeru bi bila potrebni premestitev v intenzivno enoto in mehanska ventilacija.

Precepljenost padla pod 90 odstotkov

Precepljenost predšolskih in šolskih otrok je v času pandemije covida-19 upadla. V letih 2021 in 2022 je bila nekaj več kot 86-odstotna oz. 89-odstotna. Pred tem se je precepljenost gibala okoli 95 odstotkov. »Poleg oteženega izvajanja cepljenja v pandemiji zaradi karanten, izolacij, šole na daljavo, spremenjenega delovanja zdravstvenega sistema in posledičnih zamikov pri izvajanju cepljenja je pandemija vplivala tudi na odnos določenih posameznikov do cepljenja, kar se pozna na precepljenosti,« razlagajo na NIJZ.

VIR: NIJZ

NIJZ priporoča tudi cepljenje nosečnic

Ker so dojenčki do šestega meseca starosti še posebej ogroženi, NIJZ priporoča tudi cepljenje nosečnic proti oslovskemu kašlju, čim prej po 24. tednu nosečnosti, v vsaki nosečnosti. »Cepljenje nosečnic namreč povzroči nastanek protiteles, ki se preko posteljice prenesejo na otroka in ga zaščitijo pred najtežjimi oblikami oslovskega kašlja. Cepljenje nosečnic proti oslovskemu kašlju zaščiti otroka v prvih tednih življenja, preden pridobi lastno zaščito s cepljenjem, ki se začne v starosti treh mesecev.«

Epidemija v Srbiji

V zadnjih tednih je sicer oslovski kašelj močno razširjen v Srbiji. Konec decembra so v Beogradu decembra razglasili epidemijo oslovskega kašlja, saj so do konca leta zaznali 909 primerov. Trenutno obravnavajo 70 primerov okužb, polovica otrok je hospitalizirana. Štirje otroci so zaradi oslovskega kašlja umrli.



Nalaganje
Nazaj na vrh