Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ministrstvo in ZZZS menita, da so zdravniki tudi v času stavke dolžni izdajati bolniške liste

Za vas piše:
K. Zv.
Objava: 24. 01. 2024 / 11:33
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.01.2024 / 13:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ministrstvo in ZZZS menita, da so zdravniki tudi v času stavke dolžni izdajati bolniške liste
Stališče ministrstva za zdravje je, da so pacienti tisti, ki so šibkejši. FOTO: Arhiv Družine

Ministrstvo in ZZZS menita, da so zdravniki tudi v času stavke dolžni izdajati bolniške liste

Predstavniki ministrstva za zdravje in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so na današnji novinarski konferenci poudarili, da so zdravniki tudi v času stavke dolžni izdajati bolniške liste. S tem so želeli odpraviti nejasnosti in zagotoviti oskrbo bolnikov v času morebitnih stavkovnih dogajanj.

Kot je dejala v. d. generalnega direktorja direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje Jasna Humar, imajo zdravniki seveda »pravico do stavke, istočasno imajo pa tudi bolniki pravico do oskrbe«, zato lovijo ravnotežje med pravicami enih in drugih. 

Novinarska konferenca na temo zagotavljanja oskrbe pacientov v času stavke. FOTO: Zajem zaslona 

Šibkejši položaj v središču pozornosti 

»Na ministrstvu za zdravje menimo, da so pacienti tisti, ki so šibkejši, in da se moramo torej takrat, kadar se postavi dvom, kdo ima pravico, postaviti na stran pacientov,« je pojasnila Humarjeva. 

Jasna Humar, v. d. generalnega direktorja Direktorata za zdravstveno varstvo, MZ. FOTO: Zajem zaslona 

Po njenih besedah so bolniki v zadnjih dneh največ tarnali zaradi neizdajanja bolniških listov. »Dejstvo je, da lahko neizdaja bolniškega lista bolniku hudo poslabša socialni status,« je poudarila. Ob tem je pojasnila, da tudi socialno področje sodi v definicijo zdravja, zato menijo, da je poslabšanje socialnega statusa za bolnika lahko tudi poslabšanje zdravja v širšem smislu. "Stojimo na stališču, da se bolniški listi izdajajo," je bila jasna.

ZZZS poudarja pomembnost bolniških listov za delovno razmerje

Direktorica področja za odločanje o pravicah in za medicinske pripomočke pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Ana Vodičar je izpostavila, da je bolniški list pomemben, da delavec opraviči svojo odsotnost z dela, saj lahko sicer po delovnopravni zakonodaji sledijo posledice, tudi odpoved delovnega razmerja. Prav tako pa je bolniški list pomemben zaradi samega obračuna nadomestila plače, saj sta iz njega razvidna obdobje in razlog odsotnosti z dela, na podlagi katerega se obračuna tudi različna višina nadomestila plače.

Nalaganje
Nazaj na vrh