Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V pomoč staršem: navodila za čim učinkovitejše uveljavljanje davčnih olajšav za otroke

Za vas piše:
J. P.
Objava: 23. 01. 2024 / 10:03
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 23.01.2024 / 10:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
V pomoč staršem: navodila za čim učinkovitejše uveljavljanje davčnih olajšav za otroke
Če si oče in mama olajšave delita, vedno oba uveljavita olajšave za vse otroke, vendar vsak le za del leta. FOTO: Tatjana Splichal

V pomoč staršem: navodila za čim učinkovitejše uveljavljanje davčnih olajšav za otroke

Leto je naokrog in čas je, da družine poskrbijo za čim boljši izkoristek davčnih olajšav. Pri tem jim lahko, kot vsako leto, vnovič pomaga tudi Družinska pobuda, društvo za družini in otrokom prijazno Slovenijo, ki je pripravila družinski izračun dohodnine za leto 2023 in primerjavo obdavčitve po Golobovi in prejšnji, Janševi vladi.

Kot poudarjajo, morajo družine, ki želijo, da bo najboljši izkoristek davčnih olajšav za otroke upoštevan že pri informativnem izračunu, najboljši način ugotoviti do vključno ponedeljka, 5. februarja 2024, in po potrebi na FURS vložiti vlogo za ta namen (TUKAJ). V Družinski pobudi so tudi letos pripravili Excelov obrazec (prenos TUKAJ), prilagojen prav za izračun najboljšega načina uveljavljanja davčnih olajšav za otroke.

Več davkov pod Golobovo vlado

Vanj so dodali še primerjavo dohodnine, ki jo je treba plačati pod vlado dr. Roberta Goloba, z dohodnino, ki bi jo morali plačati, če bi še vedno veljal zakon, ki ga je sprejela prejšnja vlada Janeza Janše. Tako si lahko vsakdo za svoje dohodke natančno izračuna, koliko več davka mora plačati zaradi sprememb, ki jih je uvedla Golobova vlada. Številke pri povprečni plači znašajo nad 220 € letno, pri višjih dohodkih pa še precej več.

Niti najmanj usklajeno z inflacijo

Po podatkih za odmero dohodnine za leto 2024 bo vlada svoj davčni vijak letos privila še bolj, saj ni niti lestvice za odmero dohodnine niti davčnih olajšav niti najmanj uskladila z inflacijo. Po zakonu prejšnje vlade bi se splošna olajšava letos zvišala na 6500 € (Svoboda jo še naprej drži pri 5000 €), lestvica za odmero dohodnine in davčne olajšave pa bi se uskladile s celotno višino inflacije v letu 2023 (6,9 %), poudarja Družinska pobuda.

Pri povprečni plači razlika 550 € letno

»Da boste lahko videli, kako se bo razlika med obdavčitvijo po Golobovo in obdavčitvijo po prejšnji Janševi vladi povečala v tem letu, smo pripravili še obrazec za izračun dohodnine za leto 2024. Vanj vnesite svoje dohodke iz leta 2023 in poglejte, koliko več davka plačujete pod aktualno vlado. Pri povprečni plači za leto 2023 bo letos razlika že približno 550 € letno. Obrazec za izračun dohodnine za leto 2024 si lahko prenesete TUKAJ,« je zapisal predsednik društva Tomaž Merše.

Pod zelo koristne napotke se je podpisal predsednik Družinske pobude Tomaž Merše. FOTO: Tatjana Splichal

Učinek davčnih olajšav odvisen od njihovega uveljavljanja

Vsako leto pa mnogim družinam koristijo tudi navodila za čim učinkovitejše uveljavljanje davčnih olajšav za otroke, ki so v Sloveniji urejene tako, da se odštevajo od davčne osnove, od katere moramo plačati davek, in tako posledično znižujejo znesek tega davka. Urejene so progresivno, tako da je olajšava za vsakega naslednjega otroka večja kot za predhodnega. Obenem je tudi obdavčitev progresivna. Zato je učinek davčnih olajšav oziroma znižanje davka zaradi njih odvisno tudi od tega, kako jih uveljavimo.


Ključni poudarki navodil so:

  • Če si oče in mama olajšave delita, vedno oba uveljavita olajšave za vse otroke, vendar vsak le za del leta.
  • Če ima eden od staršev višje dohodke, bo ta uveljavil olajšave za vse otroke za več mesecev ali celo za vse leto.
  • Če je razlika v letnih dohodkih pri dveh otrocih večja od 5500 € ali pri treh otrocih večja od 10.500 evrov, olajšave v celoti uveljavi tisti z višjimi dohodki.
  • Če je razlika manjša, je treba najugodnejše razmerje mesecev izračunati.
  • Če imata oče in mama približno enake dohodke, ne moreta zgrešiti, če vsak od njiju uveljavil olajšave za vse otroke za 6 mesecev.
  • V Družinski pobudi že od leta 1999 objavljajo obrazec za izračun dohodnine, ki olajša izračun najugodnejše razdelitve davčnih olajšav med očeta in mamo; obrazec je TUKAJ.

Primer izračuna za leto 2022

Primer izračuna za leto 2022. Oče in mama imata 3 otroke in vsak povprečno plačo. Če eden uveljavi olajšavo za 2 otroka in drugi za enega, bo njun skupni letni davčni prihranek zaradi otrok 2014 €; če olajšave za vse 3 otroke uveljavi le eden od njiju, bo skupni davčni prihranek znašal 2112 €; če uveljavita olajšavo vsak za 6 mesecev za vse 3 otroke, pa bo njun skupni davčni prihranek 2545 € letno. Razlika med najboljšim in najslabšim načinom je torej kar 530 €.

Kdaj je izkoristek najslabši?

Merše opozarja, da je izkoristek praviloma najslabši, če si starši olajšave delijo po otrocih (če oče in mama izkoristita olajšavo vsak za enega ali eden za dva in drugi za enega …). Bolje je, če olajšavo za vse otroke v celoti za vse leto ali vsaj za več kot polovico mesecev uveljavi starš z višjimi dohodki. Od višine dohodkov staršev pa je odvisno, ali za najboljši izkoristek zadošča, da olajšave v celoti uveljavi tisti z višjimi dohodki, ali pa je bolje, da uveljavita olajšavo za vse otroke oba, vsak za nekaj mesecev (denimo eden za 8 in drugi za 4). Če imata oče in mama približno enake dohodke, ne moreta zgrešiti, če vsak od njiju uveljavi olajšave za vse otroke za 6 mesecev.

Najpozneje do 5. februarja

Najboljši način uveljavljanja olajšav za otroke si je najlažje izračunati s pomočjo obrazca za izračun dohodnine (TUKAJ), prilagojenega prav za ta namen. Izračun z enakimi podatki je dobro preveriti še na spletni strani FURS (Napoved za odmero dohodnine – TUKAJ). V Družinski pobudi opozarjajo: če ste ugotovili, da bi bilo davčne olajšave za otroke bolje uveljaviti drugače, kot ste jih pri delodajalcih uveljavljali med letom, ali med letom teh olajšav sploh niste uveljavljali, in želite, da se najboljši izračun upošteva že v informativnem izračunu, morate najpozneje do 5. februarja 2024 na FURS poslati »Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane«.

VIR: Družinska pobuda

Vlogo morata vložiti oče in mama

»Tako bo FURS vaše podatke upoštevala že v informativnem izračunu in boste vračilo dohodnine zaradi ugodnejšega izkoristka olajšav za otroke dobili že v poletnih mesecih. Obrazec dobite na vsakem davčnem uradu in na spletni strani FURS. Vlogo lahko oddate elektronsko na spletnem portalu e-davki ali prek mobilne aplikacije eDavki, lahko pa tudi osebno ali po pošti na svoj finančni urad. Po navajanju nekaterih medijev je spletna oddaja vloge prek eDavkov možna še do torka, 20. februarja 2024. Vlogo za spremembo uveljavljanja olajšav za otroke morata vložiti oče in mama,« pojasnjujejo pri Družinski pobudi.

Ugovor na informativni izračun

Vlogo lahko tudi brez digitalnega potrdila vložite spletno prek e-davkov, za registracijo potrebujete številko lanske odločbe ali informativnega izračuna o odmeri dohodnine. Če rok zamudite, lahko način uveljavljanja olajšav za otroke spremenite tudi z ugovorom na informativni izračun, ki ga starši običajno prejmejo maja, po njegovem prejemu pa izračunate najboljši način uveljavljanja davčnih olajšav. Če je ta drugačen od tistega v informativnem izračunu, vložitev ugovor nanj. FURS vam bo znova odmerila dohodnino in pri tem upoštevala spremembe.

Preverjanje s pomočjo testnega izračuna

Tudi za ta namen morata ugovor vložiti oba, oče in mama. Pri tem načinu boste vračilo preveč plačane dohodnine prejeli v jesenskih mesecih. »Ker kljub skrbni izdelavi in testiranju obrazec lahko vsebuje kakšno napako, vsak izračun preverite še s pomočjo testnega izračuna na spletni strani FURS. Če opazite razliko, večjo od 1 €, preverite, ali ste res v oba obrazca vnesli povsem enake podatke. Če ste jih, lahko različen rezultat kaže na napako v obrazu,« opozarja Tomaž Merše.

Zgolj ocena povprečne plače

Do večje razlike lahko pride v primeru, ko je znesek regresa blizu ali nad vrednostjo povprečne plače, saj bo natančen izračun dohodnine v tem primeru možen šele po objavi povprečne plače za leto 2023 marca letos. Do takrat tako obrazec Družinske pobude kot testni izračun FUS uporabljata zgolj oceno povprečne plače, ki ni nujno v obeh enaka, kar lahko privede do nekoliko različnega rezultata, še pojasnjujejo pri Družinski pobudi.

Izračuna se lahko razlikujeta od izračuna CSD

In še: »Izračuna za otroški dodatek in za državno štipendijo sta informativne narave in se lahko razlikujeta od izračuna CSD. Tudi če izračun v obrazcu pokaže, da niste upravičeni do otroškega dodatka ali državne štipendije (zlasti, če le malo presegate mejo za upravičenost do teh prejemkov), vložite vlogo na CSD. Obrazec namreč za izračun uporablja nepopolne podatke o povprečni plači, pa tudi podatki, ki jih vi vnesete v obrazec, se lahko razlikujejo od tistih, ki jih uporabi CSD, zato izračun ni nujno povsem enak, kot bi bil uraden izračun CSD.«

Nalaganje
Nazaj na vrh