Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Japonska prekinila cepljenje z Moderno iz strahu pred nečistostjo cepiva

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 26. 08. 2021 / 13:23
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 26.08.2021 / 13:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Japonska prekinila cepljenje z Moderno iz strahu pred nečistostjo cepiva
V nekaterih odmerkih v seriji približno 560.000 stekleničk so našli »tuje sestavine« FOTO: Tatjana Splichal

Japonska prekinila cepljenje z Moderno iz strahu pred nečistostjo cepiva

Japonska je ustavila uporabo okoli 1,63 milijonov odmerkov cepiva farmacevtskega podjetja Moderna, ker naj bi bilo to »okuženo« z neprimernimi primesmi.

Japonsko ministrstvo za zdravje je po navedbah britanskega BBC-ja sporočilo, da so v nekaterih odmerkih v seriji približno 560.000 stekleničk našli »tuje sestavine«.

Podjetje Takeda Pharmaceutical, ki prodaja in dobavlja cepivo na Japonskem, je pojasnilo, da je Moderna začasno izločila tri serije cepiva »iz skrajno previdnostnih razlogov«. Kot možen razlog pri podjetju navajajo težavo pri proizvajalcu v Španiji, vendar širšega pojasnila niso objavili. Z Moderne so sporočili, da doslej nimajo podatkov o kakršnih koli težavah z varnostjo ali učinkovitostjo tega cepiva, so pa napovedali sodelovanje z japonskim podjetjem in temeljito preiskavo celotne zadeve.

Moderna je začasno izločila tri serije cepiva »iz skrajno previdnostnih razlogov«.

Podjetje Takeda ne navaja, kaj konkretno naj bi bile »tuje sestavine« v cepivu, opisujejo pa jih kot odvečno snov, zaradi česar so nemudoma izvedli podrobnejšo preiskavo snovi. Po navedbah japonskih medijev so poročila o nečistosti cepiva prišla še iz sedmih drugih cepitvenih središč, neprimernih za uporabo pa naj bi bilo 39 stekleničk oz. 390 odmerkov.

Japonsko ministrstvo za zdravje je objavilo številke sporne serije, da lahko ljudje, ki so bili cepljeni pred umikom cepiva, preverijo, ali so morda prejeli nečisti odmerek.

Japonska se trenutno sooča s precejšnjim številom koronaobolelih.

Japonska se trenutno sooča s precejšnjim številom koronaobolelih, izredne razmere so bile včeraj razglašene še v osmih prefekturah. V prestolnici Tokio v teh dneh sicer gostijo paraolimpijske igre.

Na Japonskem je polno cepljenih nekaj nad 40 odstotokov prebivalcev, okoli 50 odstotkov pa jih je prejelo en odmerek cepiva.

Nalaganje
Nazaj na vrh