Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Japonska: število kristjanov vztrajno narašča

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 05. 2023 / 14:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.05.2023 / 14:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Japonska: število kristjanov vztrajno narašča
Obhajanje krščanskega bogoslužja na Japonskem. FOTO: Wikipedia

Japonska: število kristjanov vztrajno narašča

Na Japonskem število kristjanov v primerjavi z drugimi verstvi opazno narašča: to je razvidno iz letnega poročila japonske agencije za kulturne zadeve za leto 2022.

V raziskavi (»shūkyō nenkan«) so uporabljeni podatki o verskih skupnostih iz leta 2021, poroča spletni portal Vatican News. Sodeč po statističnih podatkih so na Japonskem nove člane pridobile zgolj krščanske cerkve, in sicer skoraj 52.300. Skupno število kristjanov se je tako povečalo na 1.967.584. Na Japonskem je med vsemi prebivalci komaj nekaj več kot en odstotek kristjanov, od tega je dobra tretjina katoličanov.

Čeprav večina japonskih kristjanov pripada Katoliški cerkvi, se povečanje števila novih vernikov ne nanaša na Katoliško cerkev.

Čeprav večina japonskih kristjanov pripada Katoliški cerkvi, pa se povečanje števila novih vernikov ne nanaša na Katoliško cerkev, še razkriva raziskava: Katoliška cerkev je od leta 2020 izgubila skoraj 4.000 članov in zdaj šteje le še 431.100 vernikov. Po mnenju pristojnih je to povezano s podobnimi težavami kot v Evropi, vključno z odtujenostjo mladih od Cerkve.

Tarcisio Isao Kikuchi, nadškof Tokia in predsednik Caritas Internationalis. FOTO: Vatican Media

Na splošno so Japonci razmeroma dobro seznanjeni s krščanstvom, recimo pri šolskem pouku ali prek poznavanja krščanske umetnosti, glasbe ali arhitekture. Priljubljeni so tudi krščanski božični običaji in poroke v »katoliškem slogu«, pri katerih uradniki, oblečeni kot duhovniki, preberejo katoliški poročni obrazec. Izsledki raziskave tudi kažejo, da je vsak deseti Japonec v svojem življenju obiskoval katoliško šolo ali univerzo.

Poleg katoliške manjšine so na Japonskem med krščanskimi številne protestantske cerkve in Japonska pravoslavna cerkev.

Na Japonskem je večina ljudi šintoistov (87 milijonov) ali budistov (83 milijonov), vendar njihovo število po statističnih podatkih upada. Mnogi pripadajo tudi obema religijama hkrati. Poleg katoliške manjšine so na Japonskem med krščanskimi številne protestantske cerkve in Japonska pravoslavna cerkev.

Kupi v trgovini

Vsi smo bratje – Fratelli tutti
Cerkveni dokumenti
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh