Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Je kdo presenečen?«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 06. 2015 / 07:23
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Je kdo presenečen?«

Odgovor Vatikana na škandal v Svetovni nogometni zvezi.

Svet športa je pretresel nov korupcijski škandal v nogometu. Vatikanski uradnik ob tem različne družbene dejavnike poziva, naj se povežejo v spodbudi športom, ki pristno prispevajo k izboljšanju človeštva.



»Ali ta vest kogar koli preseneča?« se sprašuje msgr. Melchor Sanchez de Toca, namestnik tajnika pri Papeškem svetu za kulturo in direktor oddelka za kulturo in šport pri omenjenem svetu. »Vsako leto približno ob tem času pride do korupcijskega škandala v svetu športa, v nogometu ali pa v kakšnem drugem športu«, je msgr. Sanchez povedal v pogovoru za ameriško katoliško agencijo CNA.

»Šport težijo številne slabosti«, je prepričan vatikanski predstavnik, ki obenem poudarja, kako pomembno je, da različni družbeni dejavniki pomagajo pri spodbujanju »čistega nogometa«.

Minuli teden je švicarska policija aretirala vrsto visokih predstavnikov Svetovne nogometne zveze FIFA (International Federation of Football Association), aretirani pa so obtoženi prejemanja podkupnin in koruptivno pridobljenega denarja s strani medijev in podjetij za oglaševanje športa v višini preko 100 milijonov ameriških dolarjev. V zameno naj bi omogočili medijsko oglaševanje in podeljevali oglaševalske pravice med nogometnimi prvenstvi v Latinski Ameriki.

Po aretaciji je predsednik FIFE, Joseph Blatter, ki je bil pred kratkim znova izvoljen na vodilni položaj, napovedal svoj odstop.

FIFA ima svoj sedež v Zürichu in je pri svojem delovanju vezana na švicarsko zakonodajo. Švicarske oblasti so ukrepale na zahtevo okrožnega tožilca iz New Yorka, po večletni preiskavi nepravilnosti v zvezi s strani preiskovalnih organov v Združenih državah Amerike.

Msgr. Sanchez de Toca v pogovoru še pojasnjuje, da so znani tudi številni drugi primeri »korupcije, žrtev nasilja na tribunah, športnikov, ki jemljejo nedovoljena poživila, dogovorjenih tekem, komercializacije športa« in podobno. Vatikanski uradnik poudarja, kako »šport izraža tisto najplemenitejše, kar premore človeštvo«, kar pa se lahko hitro sprevrže v »popolno nasprotje«.

»Zdi se mi povsem očitno, da svet športa sam po sebi ne bo zmogel preseči svojih težav, ampak se mora nujno povezati z različnimi družbenimi dejavniki.« Kot primer navaja Italijo, kjer obstaja mreža 7.000 župnijskih ekip, ki so »pristne šole čistega nogometa«.

Papež Frančišek je že večkrat govoril o pomenu športa za celotno družbo. V nagovoru športnikom italijanskega društva Lazio je dejal, kako pravi šport »spodbuja izgradnjo bolj bratskega sveta, ki je ljudem v oporo in pomaga pri premagovanju krivic ter družbenih in človeških stisk«.

Vir: CNA
Foto: CNA

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh