Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Je patriarh Kiril I. na poti v Rim?

Objava: 04. 05. 2009 / 09:07
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Je patriarh Kiril I. na poti v Rim?

Konec maja bodo v Rimu posvetili rusko pravoslavno cerkev sv. Katarine

Le nekaj sto metrov oddaljena od bazilike sv. Petra v Vatikanu stoji nova ruska pravoslavna cerkev sv. Katarine, ki bo po podatkih moskovske poročevalske agencije ‘Interfax’ posvečena v nedeljo, 24. maja letos. Opazovalci ne izključujejo možnosti, da se bo posvetitve osebno udeležil patriarh ruske pravoslavne Cerkve, Kiril I. Leta 2007 – še v vlogi vodje urada za zunanje zadeve moskovskega patriarhata – je posvetil kripto omenjene cerkve.

Temeljni kamen za novo svetišče je bil položen leta 2001. Takratnega slavja so se udeležili tedanji ruski zunanji minister Igor Ivanov, njegov italijanski stanovski kolega Lamberto Dini, kot predstavnik Vatikana pa Walter Kasper, ki takrat še ni bil imenovan za kardinala. Patriarh Aleksej II. je poslal pozdravno pismo, v katerem je izpostavil pomen postavitve ruske pravoslavne cerkve v Rimu na začetku tretjega tisočletja.

Prizadevanja za postavitev ruske pravoslavne cerkve v Rimu segajo v pozno 19. stoletje. S prilivom ruskih pravoslavnih kristjanov v italijansko prestolnico se je projekt po več kot sto letih vendarle uresničil. Število pravoslavnih vernikov v Italiji je že prekoračilo milijon, z lastnimi strukturami pa so poleg moskovskega v Rimu zastopani tudi carigrajski, bukareštanski in beograjski patriarhat.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh