Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Je skrivnost stolpa v Jerihi pojasnjena?

Objava: 22. 02. 2011 / 11:42
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Je skrivnost stolpa v Jerihi pojasnjena?

Arheologi menijo, da je enajst tisoč let stara zgradba povezana s sončevim obratom.

Dva izraelska arheologa si želita razjasniti uganko okoli stolpa v Jerihi. Kot sta Roy Liran in Ran Barkai zapisala v svojem prispevku za strokovno revijo ‘Antiquity’, naj bi bila enajst tisoč let stara zgradba povezana s sončevim obratom. Stolp v obliki keglja, katerega položaj na zahodnem robu neolitske naselbine je doslej sprožal vedno nova vprašanja, naj bi bili postavili kot neke vrste stražarja proti silam teme in mraka.

S podrobnim opazovanjem sta Liran in Barkai ugotovila, da 8,25 metra visoki stolp leži v zračni črti poravnan z vrhom sosednjega griča po imenu Džebel Quruntul, ki se ga v krščanski tradiciji spominjamo kot ‘Gore Skušnjav’, na katero se je Jezus umaknil v samoto za štirideset dni, ter s točko sončnega zahoda na poletni solsticij. S pomočjo računalniške simulacije sta znanstvenika z univerze v Tel Avivu dokazala, da senca Gore Skušnjav na večer najdaljšega dne v letu pade neposredno na stolp.

Po mnenju izraelskih arheologov je gradnja stolpa pomenila ‘simbol moči’ tamkajšnjih prebivalcev v mlajši kameni dobi in je bila izraz njihove ‘sposobnosti, da se uprejo strah zbujajočim silam narave’. Obenem arheologa domnevata, da so graditelji stolpa s svojimi razlogi za gradnjo zbujali vsesplošni strah med ljudmi in si jih po končani gradnji kot njihovi ‘rešitelji’ podjarmili. Stolp v Jerihi je tudi eden izmed prvih dejanskih dokazov za ‘uporabo arhitekture kot sredstva preračunljivega nadzora nad ljudmi’.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh