Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Je storjenega dovolj proti nasilju nad ženskami in otroki?

Za vas piše:
K. C.
Objava: 24. 11. 2014 / 13:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Je storjenega dovolj proti nasilju nad ženskami in otroki?

Je storjenega dovolj proti nasilju nad ženskami in otroki?

Nevladne organizacije, ki se bojujejo proti nasilju nad ženskami in otroki, menijo, da ne.

Fotografija je simbolična. Foto: Alenka Žnidar

Nevladne organizacije, ki se bojujejo proti nasilju nad ženskami in otroki, menijo, da ne, zato bodo 25. novembra, na dan proti nasilju nad ženskami, začeli zbirati podpise pod peticijo. Tako hočejo opozoriti, da mora država za preprečevanje nasilja nad najšibkejšimi družinskimi člani storiti več, hkrati pa zagotoviti ustrezno podporo in pomoč za žrtve.

Društvo za nenasilno komunikacijo in Društvo SOS telefon sta v Mestni hiši v Ljubljani organizirali posvet o aktualnem stanju na področju obravnave nasilja nad ženskami v Sloveniji, ob tej priložnosti pa so predstavili še pravni priročnik Nasilje nad ženskami – pravne poti v varno življenje žensk in otrok. Med razpravljanjem so ugotovili, da se nasilje nad ženskami dogaja vseh družbenih okoljih, največkrat pa zanj zunaj štirih sten ne ve (ali noče vedeti) nihče, saj še vedno veljajo predsodki.

Člani obeh društev se strinjajo, da se morajo ženske in otroci počutiti varno doma in zunaj, zato predlagajo celovit in učinkovit sistem pomoči, med drugim brezplačno psihosocialno in pravno pomoč, izplačevanje odškodnin žrtvam, dostopne in obvezujoče programe za povzročitelje nasilja in učinkovit nadzor nad delom pristojnih institucij.

Lahko ženskam pomaga aplikacija?

Na posvetu so predstavili aplikacijo Varna – pomoč vsaki ženski kadar koli, kjer koli, ki ženske v stiski spodbuja, naj se pogovorijo s tistimi, ki jim zaupajo, jim svetujejo, kam se

Ko govorimo o nasilju nad ženskami, govorimo o pravici do človekovega dostojanstva, pravici do enakosti, do učinkovitega pravnega sredstva, nediskriminaciji, meni Katja Zabukovec Kerin iz Društva za nenasilno komunikacijo. Opozorila je še, da se nasilje lahko konča tudi tragično.

Preberite tudi: Kako preprečiti nasilje nad ženskami?

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh