Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Je tudi študentka na »križu« iz pivskih gajb svojevrstna evangelizacija?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 15. 05. 2023 / 06:30
Oznake: Krščanstvo, Mladi, Vera
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.05.2023 / 07:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Je tudi študentka na »križu« iz pivskih gajb svojevrstna evangelizacija?
Najodmevnejši prizor z letošnje Škisove tržnice. FOTO: Bor Slana/STA

Je tudi študentka na »križu« iz pivskih gajb svojevrstna evangelizacija?

Najodmevnejša zgodba z letošnje Škisove tržnice, ki so jo »zrežirali« mladi škofjeloški študentke in študenti, še vedno buri duhove in dviga prah.

Spomnimo: mladi so v nekakšni parodiji na Škofjeloški pasijon, namesto Kristusa na križ, »pribili« študentko Katjo na skulpturo iz pivskih gajb v obliki križa, nosači pa so bili fantje v redovniških oblekah. Da je zgodba dobila pospešek, jo je v javnost na družbenih omrežjih izstrelil prejšnji predsednik Borut Pahor in z njo odkrito simpatiziral, po plazu očitkov, da njegov odziv res ne pristoji državniku, pa se je dan pozneje opravičil.

Mladi so odraz družbe. Mi smo družba. Smo vzgled mladim? (Jolanda Mihaela Pinterič)

Pester spekter odzivov

Komentarji početja škofjeloških študentov in predsednikovega odziva so bili različni. Nekateri ravnanje obeh tolerirajo in v njem ne vidijo ničesar spornega. Drugim se zdi bolj kot parodija mladih nesprejemljiva Pahorjeva reakcija. Tretji obsojajo oboje, saj da gre za norčevanje iz Kristusa in verskih simbolov ter posmehovanje kulturni dediščini.

Evangelizacija?

Tako mi je znanec v pogovoru navrgel, da je tudi vsaka provokacija na račun vsega, kar je vernikom sveto, svojevrstna evangelizacija, saj da tovrstna dejanja praviloma poenotijo in prebudijo uspavane katoličane. Pri tem je spomnil na zloglasno naslovnico zgoščenke glasbene zasedbe Strelnikoff s podobo brezjanske Marije s podgano (namesto Jezusa) v naročju, po kateri je obisk svetišča na Brezjah skokovito poskočil.

Sicer pa je zanimivo, da KRIŽ že tisočletja izziva svet in mnogi tudi na ta način iščejo ... (Jožica Ličen)

Križ že tisočletja izziva svet

Jožica Ličen je v komentarju pod objavo na Družininem facebooku izpostavila, kako zanimivo je, »da KRIŽ že tisočletja izziva svet in mnogi tudi na ta način iščejo …« Naj sam dodam dva primera: slovenski motokrosistični šampion Tim Gajser je doslej pred dirkami vedno prikoval kamere nase, ko se je spontano pokrižal; na drugi strani pa je malo znani koprski umetnik svojih pet minut dočakal s »performansom« s požigom strunjanskega križa.

Spodobno versko znanje

Med spletnimi komentarji sem našel tudi pomisel, da so študentje, ki so skovali najodmevnejšo zgodbo z letošnje Škisove tržnice, kot otroci zagotovo obiskovali verouk, saj da se je »težko norčevati iz nečesa, o čemer nič ne veš« in ti nič ne pomeni. Prizor velikega petka, nosači v oblačilih bratov kapucinov, skulptura iz pivskih gajb kot »križ« Slovencev ponazarjajo, da za njimi stojijo mladi s spodobnim verskim znanjem.


Pomanjkanje občutka za svetost

Dejavni loški pasijonec Tomaž Paulus je v zapisu na družbenem omrežju poudaril, da »naš Bog nima problemov s tem, če se kdo norčuje iz njega. Če bi na križu alkohola visela slika Alaha, bi bil Klub škofjeloških študentov že do tal požgan. Toda Jezus je tako ali tako za nas vse prejel toliko udarcev z bičem, bil je popljuvan, pretepen, križan – vse z namenom, da pokaže pravo pot. Tak dogodek je torej v opomin vsem in družbi na pomanjkanje občutka za svetost.«

Smo vzgled mladim?

Jolanda Mihaela Pinterič pa je na Družininem facebooku podprla kreativnost, ustvarjalnost in svobodo mladih, ki »morajo izživeti svoje dvome, iskanja, neizkušnje, zato me kot verno katoličanko nič ne žali ta pogruntavščina«. V isti sapi pa je obsodila, da se s takim vrednostnim sistemom »poistoveti star možakar, poleg vsega še nosilec visokega državniškega statusa moči, in se ne zaveda svoje odgovornosti.« In še: »Mladi so odraz družbe. Mi smo družba. Smo vzgled mladim?«

Tudi objava na Družininem facebooku je sprožila številne odzive. FOTO: FB Druzina.si

Kupi v trgovini

Razprodano
Mladi slovenski glasbeniki v Evropi
Priročniki za glasbo in film
25,87€
Nalaganje
Nazaj na vrh