Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jereb: Avstrijska poteza je strokovno nesprejemljiva

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 27. 07. 2022 / 14:42
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.07.2022 / 15:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jereb: Avstrijska poteza je strokovno nesprejemljiva
FOTO: Pixabay

Jereb: Avstrijska poteza je strokovno nesprejemljiva

V Sloveniji je trenutno z novim koronavirusom uradno okuženih več kot 22.000 oseb. Neuradno pa naj bi bilo okuženih od trikrat do štirikrat več ljudi. Takšno število okuženih pomeni velike obremenitve tako za zdravstveni sistem, kot za gospodarstvo. Zato se je na primer Avstrija odločila, da okuženim ne bo več potrebno v izolacijo. Toda takšnih odločitev po mnenju Matjaža Jereba nikakor ni mogoče strokovno utemeljiti.

V torek je bilo v Sloveniji ob opravljenih 645 PCR-testih in 5.791 hitrih antigenskih testih potrjenih 1964 okužb z novim koronavirusom. To je 116 več kot prejšnji torek, kar kaže, da se je rast števila okuženih umirila.

Dvaindvajset tisoč (uradno) okuženih pomeni tudi znatne obremenitve za slovenske bolnišnice, v katerih se zdravi 315 oseb, tretjina od njih v največji slovenski bolnišnici UKC Ljubljana.

Število na novo sprejetih bolnikov se ustavlja

Aktualno dogajanje glede epidemije je na današnji novinarski konferenci komentiral vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb. Ta je v svojem komentarju poudaril, da se v zadnjih dneh pritisk na bolnišnice umirja, zato ocenjujejo in pričakujejo, da bo število bolnikov v drugi polovici avgusta začelo upadati.

V UKC Ljubljana so zaradi okužbe z novim koronavirusom trenutno hospitalizirani 103 bolniki. Od teh jih je 89 na navadnih oddelkih, deset na intenzivnem covidnem oddelku, trije otroci na pediatrični kliniki, ena bolnica pa v ljubljanski porodnišnici. Kot pojasnjuje Jereb, je starostna struktura bolnikov podobna kot v prejšnjih valovih. Povprečna starost bolnikov na navadnih oddelkih je 78 let, na intenzivnih oddelkih pa 71 let. Od teh jih je okoli 20 do 25 odstotkov hospitaliziranih zaradi covida, preostali pa so tam primarno zaradi drugih bolezni. 

Cepljenje je še vedno učinkovito

Kot pojasnjuje Jereb, je cepljenje še vedno dokaj učinkovita zaščita pred boleznijo. V UKC Ljubljana je trenutno hospitaliziranih približno med 35 in 40 odstotki cepljenih bolnikov. Večina teh bolnikov pa je bila cepljena v nekem odmaknjenem obdobju, kar pomeni, da je bila stopnja zaščite pri njih temu primerno nižja. Velik del med njimi pa predstavljajo tudi imunsko kompromitirane osebe, pri katerih cepivo ni tako učinkovito.

Jeseni naj bi bila širši populaciji dostopna tudi cepiva proti omikronu. Toda kot opozarja Jereb, do konca septembra oziroma oktobra ne gre pričakovati. Zato pri dilemah glede cepljenja nikakor ne priporoča čakanja: "Mislim, da to ni prava odločitev, sploh če govorimo o posameznikih iz najbolj ogroženih skupin. Tem se priporoča poživitveni odmerek čim prej."

Matjaž Jereb FOTO: zajem zaslona/Youtube

Avstrijska poteza je zdravstveno nesprejemljiva

 V UKC Ljubljana imajo v zadnjih tednih kar nekaj težav zaradi odsotnosti zaposlenih zaradi okužb, vendar pa so te težave po Jerebovih besedah v zadnjem tednu že manj izrazite. Prav velika odsotnost zaposlenih naj bi tudi razlog, da bo Avstrija s 1. avgustom odpravila izolacijo za okužene.

Bi to morala storiti tudi Slovenija? Jereb je bil pri tem vprašanju povsem nedvoumen:

"To potezo lahko razumemo kot ekonomsko učinkovito, nikakor pa ne kot zdravstveno sprejemljivo. Zato je tudi sam nikakor ne podpiram. Če me vprašate kot zdravnika, je osnovno pravilo, da bolni ljudje ne hodijo okoli. Tega ukrepa strokovno ne moremo zagovarjati. To je dejstvo!"

Kot pojasnjuje Jereb, namreč nikoli ne moremo vedeti, ali je posameznik potencialno vir okužbe za ostale. Poleg tega lahko dela škodo tudi sam sebi, saj tovrstne okužbe pogosto spremljajo zapleti, ki so pri covidu življenjsko nevarni. Zato lahko predvidevamo, da avstrijska odločitev v Sloveniji še ne bo kmalu predmet debat posvetovalne skupine za covid-19, saj je stroka, ki bolnike zdravi, glede tega odločno proti.

Nalaganje
Nazaj na vrh