Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jerneji Jezernik literarna nagrada za raziskovanje dediščine Alme M. Karlin

Za vas piše:
A. R.
Objava: 07. 11. 2023 / 12:50
Oznake: Družba, Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.11.2023 / 14:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jerneji Jezernik literarna nagrada za raziskovanje dediščine Alme M. Karlin
Jerneja Jezernik je letošnja prejemnica literarne nagrade mira. FOTO: Tatjana Splichal

Jerneji Jezernik literarna nagrada za raziskovanje dediščine Alme M. Karlin

V dvorani Alme Karlin v Cankarjevem domu so sinoči razglasili letošnjo prejemnico literarne nagrade mira 2023, ki jo podeljuje Ženski odbor Slovenskega centra Pen. Podelili so jo Jerneji Jezernik za raziskovanje in ohranjanje dediščine Alme M. Karlin.

Komisijo je prepričalo njeno dolgoletno delo, s katerim je pozabljeno avtorico in svetovno popotnico s Slovenskega znova umestila na kulturni zemljevid današnje Srednje Evrope, poroča STA.

Dogodek je potekal v Cankarjevem domu. FOTO: Tatjana Splichal

Kot je v utemeljitvi spomnila strokovna komisija v sestavi Tatjana Pregl Kobe, Zoran Pevec, Andrej Predin in Darinka Kozinc (predsednica), je Jerneja Jezernik že kot diplomantka slovenščine in nemščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani s prevodi poskrbela, da so Almine knjige prišle med slovensko bralstvo. V slovenščino je prevedla 17 njenih knjig.

Jerneja Jezernik je v slovenščino prevedla 17 knjig Alme Karlin. FOTO: Tatjana Splichal

Jerneja Jezernik je tudi avtorica treh monografij o Almi M. Karlin, med katerimi se je biografija Mit Bubikopf und Schreibmaschine um die Welt uvrstila med 30 najboljših knjig na seznamu Hotlist. Obenem nagrajenka po oceni komisije uspešno tke vezi med slovenskim in avstrijskim kulturnim prostorom: bila je članica žirije natečaja Promladi za mlade literate na avstrijskem Koroškem, vodila je Slovensko študijsko knjižnico v Celovcu, bila je urednica slovenskega programa, založbe Drava in radijskih oddaj Literarni razgledi ter dvojezične oddaje Sto žensk - slovenska literatura na celovškem radiu Agora.

Preberite tudi: Alma M. Karlin še vedno navdušuje

Jerneja Jezernik je na prireditvi v Cankarjevem domu pod naslovom Samorastnice - graditeljice kulturnega prostora poleg priznanja in finančne nagrade dobila tudi umetniško delo Huiqin Wang, slikarke in povezovalke slovenske in kitajske kulture.

Jerneja Jezernik je prejela tudi dobila tudi umetniško delo slikarke Huiqin Wang. FOTO: Tatjana Splichal.

Ženski odbor Slovenskega centra Pen z nagrado mira že deset let opozarja na literarne ustvarjalke in na njihovo delovanje v širše družbeno dobro.

Za miro so bile letos poleg Jerneje Jezernik nominirane še Anja Mugerli, Dušanka Zabukovec, Mirana Likar Bajželj in Vilma Purič, ki so prejele priznanje za svoje delo. FOTO: Tatjana Splichal

Nalaganje
Nazaj na vrh