Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jeruzalem: znova izgredi na Tempeljskem griču

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 04. 2022 / 10:17
Oznake: Cerkev, Družba, Nemiri, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.04.2022 / 10:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jeruzalem: znova izgredi na Tempeljskem griču
Tempeljski grič v jeruzalemskem starem mestnem jedru je pomemben svet kraj za Jude, muslimane in kristjane. FOTO: Vatican Media

Jeruzalem: znova izgredi na Tempeljskem griču

V Jeruzalemu so včeraj znova izbruhnili spopadi med Palestinci in izraelskimi policisti na Tempeljskem griču (v arabščini Haram al-Sharif), o nasilnih soočenjih pa poročajo tudi danes zjutraj.

Palestinci so metali eksplozivna telesa in policiste obmetavali s kamenjem, nato pa so se po navedbah izraelskih medijev zabarikadirali v mošejo Al-Aksa. Pred tem je več sto Judov pod policijsko zaščito poskušalo obiskati svete kraje. V spopadih naj bi bilo ranjenih več deset ljudi.

Od danes je Haram al-Sharif znova zaprt za nemuslimanske obiskovalce do konca islamskega postnega meseca ramazana, ki ga muslimani letos obhajajo 2. maja.

Četrtek je bil zaenkrat zadnji dan, ko je bil judovskim obiskovalcem dovoljen dostop do Tempeljskega griča. Od danes je Haram al-Sharif znova zaprt za nemuslimanske obiskovalce do konca islamskega postnega meseca ramazana, ki ga muslimani letos obhajajo 2. maja. Obenem se je Izrael odločil, da bo ob koncu judovskega praznika pashe od četrtka od 17. ure do sobote zvečer ogradil zasedena palestinska ozemlja. Palestincem na zahodnem bregu je še vedno dovoljeno potovati v Jeruzalem na petkove molitve.

Policija naj bi minulo sredo aretirala sedem palestinskih prebivalcev vzhodnega Jeruzalema, ki so osumljeni, da so tistega dne iz mošeje v policiste metali molotovke. Ob tem je zagorelo tudi v džamiji, vendar so požar uspeli takoj pogasiti. Tudi v sredo je več sto desničarskih judovskih aktivistov kljubovalo ukazom policije in se je z izraelskimi zastavami odpravilo proti muslimanski četrti starega mesta. Policija je zaprla območje okoli Damaščanskih vrat.

Razmere v Jeruzalemu, predvsem okoli Tempeljskega griča, so že več dni izjemno napete.

Razmere v Jeruzalemu, predvsem okoli Tempeljskega griča, so že več dni izjemno napete. Od minulega petka so se večkrat ponovili spopadi med Palestinci in izraelskimi varnostnimi silami, v katerih je bilo ranjenih najmanj 170 ljudi.

Tempeljski grič v jeruzalemskem starem mestnem jedru je pomemben svet kraj za Jude, muslimane in kristjane. Dokler ga leta 70 niso uničili Rimljani, je na tem mestu stal judovski tempelj, osrednje izraelsko svetišče. S tem krajem so povezana številna svetopisemska in verska izročila, kot so stvarjenje Adama in Eve, žrtvovanje Izaka, pri muslimanih pa vnebohod preroka Mohameda. Trenutni status dopušča obisk nemuslimanov, vendar je javna molitev na Tempeljskem griču rezervirana za muslimane. Obiski izraelskih nacionalistov na Tempeljskem griču in judovske zahteve po pravicah do molitve so v preteklosti že večkrat sprožile nasilne proteste Palestincev.

Nalaganje
Nazaj na vrh