Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jordanski kralj svari pred naraščanjem nasilja na Tempeljskem griču

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 20. 04. 2022 / 12:16
Oznake: Cerkev, Družba, Nemiri, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.04.2022 / 12:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jordanski kralj svari pred naraščanjem nasilja na Tempeljskem griču
Tempeljski grič v Jeruzalemu. FOTO: Vatican Media

Jordanski kralj svari pred naraščanjem nasilja na Tempeljskem griču

Jordanski kralj Abdulah II. je opozoril na naraščanje nasilja v Jeruzalemu.

Nujno je treba »ustaviti vse nezakonite in izzivalne izraelske ukrepe v Jeruzalemu, ki kršijo zgodovinski in pravni status mošeje Al-Aksa,« je po navedbah avstrijskega Kathpressa kralj izjavil po vrsti telefonskih pogovorov z arabskimi in evropskimi voditelji ter predstavniki Združenih narodov.

Enostransko izraelsko delovanje na palestinskih ozemljih bi lahko ogrozilo rešitev dveh držav in možnosti za celovit mir.

Poudaril je tudi potrebo po okrepitvi vseh prizadevanj na območni in mednarodni ravni, da bi končali naraščanje napetosti v Jeruzalemu in ustvarili politične perspektive, ki bodo spoštovale pravice palestinskega ljudstva na podlagi rešitve dveh držav. Enostransko izraelsko delovanje na palestinskih ozemljih bi lahko ogrozilo rešitev dveh držav in možnosti za celovit mir.

Jordansko zunanje ministrstvo je po navedbah jordanske državne tiskovne agencije Petra v začetku tedna poklicalo izraelskega veleposlanika v Aman in Izrael pozvalo, naj spoštuje svobodo veroizpovedi. Izraelska dejanja pomenijo resno stopnjevanje napetosti in kršitev mednarodnega prava ter obveznosti Izraela kot okupacijske sile.

Zaščita mošeje Al-Aksa in istovetnosti Jeruzalema ter njegovih islamskih in krščanskih svetišč je prednostna naloga Jordanije.

Zunanji minister Aiman Safadi je tudi izjavil, da je zaščita mošeje Al-Aksa in istovetnosti Jeruzalema ter njegovih islamskih in krščanskih svetišč prednostna naloga Jordanije. Jordanija se je s palestinskimi oblastmi dogovorila, da si bo prizadevala za zaključek izraelskih napadov na mošejo Al-Aksa in palestinske vernike.

Ponavljajoči se spopadi

Na svetih krajih v jeruzalemskem starem mestnem jedru od minulega velikega petka vedno znova prihaja do spopadov med Palestinci in izraelsko policijo, potem ko so Palestinci začeli metati kamenje in petarde. Skupno je bilo ranjenih najmanj 170 oseb.

Obiski izraelskih nacionalistov na Tempeljskem griču in judovske zahteve po pravicah do molitve so v preteklosti že večkrat sprožile nasilne proteste Palestincev.

Tempeljski grič je pomemben svet kraj za Jude, muslimane in kristjane. Dokler ga leta 70 niso uničili Rimljani, je na tem mestu stal judovski tempelj, osrednje izraelsko svetišče. S tem krajem so povezana številna svetopisemska in verska izročila, kot so stvarjenje Adama in Eve, žrtvovanje Izaka ali, s strani islama, vnebohod preroka Mohameda. Trenutni status dopušča obisk nemuslimanov, vendar je javna molitev na Tempeljskem griču rezervirana za muslimane. Obiski izraelskih nacionalistov na Tempeljskem griču in judovske zahteve po pravicah do molitve so v preteklosti že večkrat sprožile nasilne proteste Palestincev.

Kupi v trgovini

Vsi smo bratje – Fratelli tutti
Cerkveni dokumenti
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh