Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Templetonova nagrada 2018 jordanskemu kralju

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 06. 2018 / 10:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.06.2018 / 12:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Templetonova nagrada 2018 jordanskemu kralju

Templetonova nagrada 2018 jordanskemu kralju

Abdulah II. si prizadeva za miroljubni islam in medversko sožitje.

Jordanski kralj Abdulah II. je letošnji prejemnik Templetonove nagrade, ki velja za eno najvišjih odličij, podeljujejo pa jo za posebne dosežke na področju znanosti in vere. Abdulah II. jo prejme za svoj prispevek k medverskemu razumevanju.

Jordanski kralj, ki je znan po svojih prizadevanjih za spodbujanje miroljubnega islama in odpravo versko pogojenega nasilja na Bližnjem vzhodu, »je naredil več za spodbujanje verskega sožitja znotraj islama ter med islamom in drugimi veroizpovedmi kot kateri koli drugi danes živeči politični voditelj«, je zapisano v utemeljitvi, ki so jo včeraj objavili na sedežu Templetonovega sklada. Templetonovo nagrado je leta 1972 ustanovil Sir John Templeton (1912-2008), njen namen pa je prepoznati posameznike, »ki na poseben način prispevajo k potrjevanju duhovnih razsežnosti v življenju, pa naj bo to z mislijo, odkritji ali praktičnim delom«.

Kralj Abdulah bo nagrado prejel na uradni slovesnosti v ameriški prestolnici Washington 13. novembra letos. Finančna vrednost nagrade je 1,25 milijona evrov.

Abdulah II. je jordanski prestol zasedel leta 1999 po smrti očeta, kralja Huseina. Od vsega začetka si je goreče prizadeval, da bi islamski voditelji svetu skupaj posredovali sporočilo o zmernosti islama, ki je značilna za večino muslimanov, kot protiutež islamskemu skrajništvu in terorizmu.

Leta 2004 je dal pobudo za »Amansko izjavo«, ki je združila 200 islamskih razumnikov, dokument pa priznava legitimnost vseh osmih šol islama, prepoveduje »takfir« (izjavo o odpadništvu) med muslimani in določa, kdaj je lahko izdana »fatva« (pravno mnenje). Izjavo so množično sprejeli islamski razumniki in ustanove.

Abdulah je tudi pobudnik gibanja »A Common Word Between Us and You«, ki si prizadeva za razumevanje med krščanskimi in islamskimi skupnostmi, ter predlagatelj mednarodnega tedna verskega sožitja pri Združenih narodih, ki naj bi širil razumevanje vrednote miru v vseh veroizpovedih. Generalna skupščina ZN je predlog enoglasno sprejela.

Poleg tega je Abdulah zaščitil nekatere najpomembnejše verske kraje v Jeruzalemu. Dinastija, ki ji pripada, je skrbnica Tempeljskega griča od leta 1924, leta 2016 pa je kralj z lastnim denarjem pomagal pri obnovi bazilike Božjega groba. Podprl je tudi zakon za obnovo in razvoj kraja Jezusovega krsta ter različnim krščanskim skupnostim podaril zemljišče za gradnjo cerkva.

V video posnetku ob sprejemu Templetonove nagrade je kralj Abdulah dejal: »Naš svet se mora spopasti s skupnimi izzivi človeštva in vrednot. Zato se mi zdi izredno pomembno, da spodbujamo strpnost in medsebojno spoštovanje, podpiramo vključevanje in upanje, javno spregovorimo o islamofobiji in drugih krivicah, ter uporabimo svoje vrednote kot resnične sile v vsakdanjem življenju sodobnega sveta.«

Kralj Abdulah se kot prejemnik Templetonove nagrade pridružuje skupini 47 predhodnikov, med katerimi so med drugim ameriški filozof Alvin Plantinga (2017), angleški rabin Lord Jonathan Sacks (2016), ustanovitelj Skupnosti Barka Jean Vanier (2015), češki duhovnik, filozof Tomaš Halik (2014), nadškof Desmond Tutu (2013), Dalajlama (2012) in Mati Terezija (1973).

Vir: Crux / Kathpress / arhiv Družine
Foto: Wikimedia Commons

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh