Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jeruzalemski patriarh na obisku v Gazi: upanje, solidarnost in podpora [VIDEO]

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 17. 05. 2024 / 10:25
Oznake: Cerkev, Svet, Vojna
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2024 / 12:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jeruzalemski patriarh na obisku v Gazi: upanje, solidarnost in podpora [VIDEO]
Kardinal Pizzaballa pozdravlja člana župnije Svete družine v Gazi. FOTO: Vatican Media

Jeruzalemski patriarh na obisku v Gazi: upanje, solidarnost in podpora [VIDEO]

Latinski patriarh v Jeruzalemu, kardinal Pierbattista Pizzaballa, je včeraj obiskal oblegano Gazo in tamkajšnjemu krščanskemu občestvu izrazil bližino Cerkve ter preizkušanim ljudem posredoval sporočilo solidarnosti in podpore.

Kardinal Pizzaballa je tokrat lahko prvič po Hamasovem napadu 7. oktobra lani stopil na oblegano območje, poroča spletni portal Vatican News. Latinskega jeruzalemskega patriarha so med obiskom spremljali Fra' Alessandro de Franciscis, predstavnik Suverenega malteškega viteškega reda, duhovnik Gabriele Romanelli, župnik v Gazi, in manjša delegacija.


Upanje, solidarnost, podpora

Kot je zapisano v izjavi, ki jo je objavil Latinski patriarhat v Jeruzalemu, so se cerkveni predstavniki srečali s trpečim prebivalstvom, »da bi ga opogumili ter mu izročili sporočilo upanja, solidarnosti in podpore«. Kardinal Pizzaballa je v župnijski cerkvi obhajal sveto mašo s tamkajšnjim občestvom, med bivanjem v Gazi pa je vljudnostno obiskal tudi pravoslavno župnijo sv. Porfirija.

Kardinal je vse kristjane pozval, naj se krščanski skupnosti v Gazi pridružijo v molitvi.

Patriarhov včerajšnji pastoralni obisk v Gazi je, kot je zapisano v izjavi za javnost, tudi prva faza skupne človekoljubne misije Latinskega patriarhata in Suverenega malteškega viteškega reda v sodelovanju z nekaterimi drugimi partnerji, katere cilj je prebivalcem Gaze dostaviti nujno potrebno hrano in medicinsko pomoč.

Kardinal z župnijsko skupnostjo. FOTO: Vatican Media

Kardinal Pizzaballa je v video sporočilu, ki ga je objavil patriarhat, pojasnil, da si je že dlje časa želel obiskati krščansko skupnosti v Gazi, »da bi jih videl in se z njimi srečal. Končno imam to priložnost in tega sem zelo vesel.« Kot je pojasnil, je namen obiska »predvsem biti z njimi, jih objeti in podpreti, preveriti, v kakšnih razmerah živijo, ugotoviti, kaj je mogoče storiti, da bi jih izboljšali, in jim na vsak način pomagati«.

Kardinal je nato vse kristjane pozval, naj se »krščanski skupnosti v Gazi pridružijo v molitvi«.

Ob obisku patriarha so v Gazo dostavili nujno potrebno humanitarno pomoč. FOTO: Vatican Media

Papeževa nenehna skrb

Papež Frančišek izraža nenehno skrb za katoliško župnijo Svete družine v Gazi ter ves čas ohranja stike s tamkajšnjim župnikom Gabrielom Romanellijem in njegovim pomočnikom Youssefom Assadom.

Od izbruha oboroženega spopada med Izraelom in Hamasom v enklavi papež skoraj vsak dan telefonira v župnijo v Gazi.

Od izbruha oboroženega spopada med Izraelom in Hamasom v enklavi papež skoraj vsak dan telefonira v župnijo, da bi se pozanimal o trenutnih razmerah ter preizkušanim ljudem nudil besede upanja in duhovne bližine.

Kardinal Pizzaballa med bogoslužjem v cerkvi Svete družine v Gazi. FOTO: Vatican Media

Župnija Svete družine

Župnija Svete družine je edina katoliška župnija na območju Gaze. Kot povsod drugod po Gazi se tudi v župniji soočajo s pomanjkanjem hrane, vode in zdravil, v ostrih zimskih temperaturah je ves čas primanjkovalo tudi sredstev za ogrevanje. Kljub temu župnijski kompleks, ki vključuje tudi šolo, še naprej nudi zatočišče več sto ljudem, ki so v vojni izgubili vse svoje imetje.

Pred začetkom vojne je v Gazi živelo 1.017 kristjanov, od tega 135 katoličanov.

Pred začetkom vojne je v Gazi živelo 1.017 kristjanov, od tega 135 katoličanov. Po 7. oktobru se je njihovo število občutno zmanjšalo, tudi zaradi najmanj 31 smrtnih žrtev v zračnem napadu, zaradi pomanjkanja zdravstvene oskrbe in izseljevanja kristjanov z dvojnim državljanstvom. Krščanska manjšina se je uprla ukazu izraelske vojske za evakuacijo s severnega dela območja Gaze in se je družno zatekla v cerkvene prostore.

Nalaganje
Nazaj na vrh