Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jezuit Verschueren je koprskega škofa posvaril glede Rupnika

Za vas piše:
M. P.
Objava: 26. 10. 2023 / 18:38
Oznake: Duhovnik, Redovnica
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 26.10.2023 / 19:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jezuit Verschueren je koprskega škofa posvaril glede Rupnika
P. Johan Verschueren je bil Rupnikov predstojnik, dokler Rupnika niso izkjlučili iz Družbe jezusove. FOTO: Spletna stran jezuieten.org

Jezuit Verschueren je koprskega škofa posvaril glede Rupnika

Agencija Associated Press (AP) je objavila izjavo nekdanjega Rupnikovega nadrejenega p. Johana Verschuerena glede sprejetja Rupnika v koprsko škofijo.

AP poroča, da je v četrtek p. Verschueren potrdil, da je pisal koprskemu škofu Juriju Bizjaku, ko je izvedel, da namerava ta sprejeti Marka Ivana Rupnika med škofijske duhovnike. Posvaril ga je, da je še vedno veliko obtožb zoper Rupnika nerazčiščenih in da Rupnik ni spoštoval ukrepov, ki so mu jih naložili njegovi predstojniki.  

"Takoj sem mu napisal obsežno pismo o situaciji in številnih obtožbah oziroma primerih, s katerimi smo se srečali. Vprašal sem ga, ali bo kljub temu, da sem ga o vsem tem obvestil, še vedno pripravljen sprejeti Rupnika," je p. Verschueren zapisal v izjavi za AP. Potrdil je tudi, da je preveril, ali je bilo njegovo pismo posredovano škofu Bizjaku. 

Preberite še: Marka I. Rupnika so sprejeli v koprsko škofijo

P. Verschueren je pojasnil, da je v svojem pismu omenil tudi kanonično kazen Rupnika: izobčenje leta 2020 zaradi tega, ker je dal odvezo ženski, s katero je imel spolne odnose. Vatikan je dva tedna kasneje izobčenje preklical, ker je Rupnik greh priznal in se ga pokesal. Potem ko so jezuiti izvedli še svojo preiskavo in zbrali še druge obtožbe, so zaključili, da so obtožbe o zlorabah zelo kredibilne. 

Jezuiti so dejali še, da Rupnika niso izključili zaradi obtožb o zlorabah, ampak "zaradi njegovega trmastega zavračanja zaobljube pokorščine".

Kupi v trgovini

Samozavest in depresija
Drugi priročniki
10,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh