Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jezuiti v Rimu zanikajo govorice glede prihodnosti p. Rupnika

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 12. 04. 2023 / 19:54
Oznake: Duhovnik
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2023 / 07:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jezuiti v Rimu zanikajo govorice glede prihodnosti p. Rupnika
Kapela z Rupnikovim mozaikom v Centru Aletti. FOTO: S. P.

Jezuiti v Rimu zanikajo govorice glede prihodnosti p. Rupnika

Ker so v slovenskih medijih zaokrožile novice o prihodnosti p. Marka Ivana Rupnika in Centra Aletti, smo se obrnili neposredno na predstojnika p. Rupnika v Rimu, p. Johana Verschuerena, in preverili, ali navedbe držijo.

RTV, Siol, Reporter, N1 in celo STA - mediji, ki jih štejemo kot verodostojne in resne, so v sredo objavili novico, da naj bi moral p. Marko Ivan Rupnik, ki ga obtožujejo duhovnih in spolnih zlorab več žensk, zapustiti Rim. Po poročanju tednika Reporter se bi naj moral preseliti v dom za starejše duhovnike v Milanu. Kot je še zapisala STA, naj bi informacije prišle od p. Mirana Žvanuta, predstojnika jezuitske skupnosti v Sloveniji. 

Kdo odloča o Rupnikovi usodi

Kot že ob začetku razkrivanja za slovenske kristjane bolečih informacij o obtožbah zoper p. Marka Ivana Rupnika smo se na Družini, kjer smo zavezani k poročanju resnice, obrnili neposredno na osebo, ki je odgovorna za p. Rupnika. Ker p. Rupnik že blizu 30 let živi v Rimu, je zanj odgovoren delegat mednarodnih jezuitskih hiš v Rimu p. Johan Verschueren. V elektronskem sporočilu smo mu poslali vprašanja glede resničnosti trditev, ki krožijo po slovenskih medijih. 

Odgovoril je hitro in jasno ter dal s svojim odgovorom vedeti, da o Rupnikovi usodi še nič ni znanega, pač pa da postopek še traja. Zapisal je: "Seveda ima p. Rupnik samo enega glavnega predstojnika, in to sem jaz. Torej jaz vodim primer in glede postopka, ki še traja, ne dajem komentarjev." 

Zato nam na vsebinska vprašanja o prihodnji usodi p. Rupnika ni odgovoril. 

Preberite poročilo p. Verschuerena o p. Rupniku iz februarja.

Kaj se bo zgodilo z jezuiti in umetniki v Centru Aletti?

Odločno pa je zanikal informacije, da naj bi razpustil jezuitsko skupnost v Centru Aletti. "To lahko zanikam," je zapisal. Kar pa se tiče informacij, da bi naj razpustil kar celoten Centro Aletti, ki je skupnost vernikov: "To je preprosto nemogoče: Centro Aletti spada pod pristojnost rimskega vikariata," je pojasnil. 

Kaj pravijo slovenski jezuiti

Informacije, da naj bi p. Rupnika umaknili iz Rima, bi naj prišle od p. Mirana Žvanuta, predstojnika jezuitov v Sloveniji. Tudi nanj smo se obrnili za pojasnilo, ali držijo navedbe STA in drugih medijev, da je novica glede prihodnosti p. Rupnika prišla z njegove strani. Na naša novinarska vprašanja glede primera p. Rupnika je p. Žvanut sicer doslej vedno skopo odgovarjal s pojasnilom, da ni pristojen za Rupnikov primer, pač pa je zanj odgovoren delegat mednarodnih jezuitskih hiš v Rimu. 

Ko se bo p. Žvanut odzval, bomo objavili njegovo izjavo. 

Kupi v trgovini

Vstajenje
Duhovna rast
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh