Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Jezus brezdomec« v Vatikanu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 11. 2013 / 10:44
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Jezus brezdomec« v Vatikanu

»Jezus brezdomec« v Vatikanu

Papež Frančišek po splošnih avdiencah prejme v dar najrazličnejše predmete.

Papež Frančišek ima navado, da se po splošni avdienci ob sredah z avtomobilom zapelje med množico zbranih vernikov na Trgu sv. Petra. Z osebnimi blagoslovi in s stiskom na stotine rok se poslovi od romarjev, posebno rad pa se posveti bolnim, invalidom in otrokom.

Kot običajno je minulo sredo pozdravil številne bolnike in invalide, tudi na vozičkih, ki so v Rim priromali s svojimi sorodniki ali spremljevalci. Nekemu invalidnemu dečku je s svojim robcem obrisal usta, ga poljubil in blagoslovil. Povsem iznakaženega moža, ki je najverjetneje doživel hudo nesrečo, je Frančišek stisnil v svoj objem, ob čemer številni romarji na Petrovem trgu niso mogli zadržati solz.

Obiskovalci svetemu očetu med srečanjem izročajo najrazličnejše darove in tako je Frančišek minulo sredo med drugim prejel tudi čelado pilota reaktivca. Na seznamu daril so bili še nogometni dresi, šali nogometnih klubov, slike in različni drugi predmeti. Številni verniki ga prosijo za poseben blagoslov. Med tokratnimi obiskovalci je bilo tudi precejšnje število mladoporočencev, ki jih je papež prav tako blagoslovil.

Preden pa se je sveti oče z avtomobilom podal med množico vernikov, ga je po koncu sredine avdience čakal poseben dar: kanadski umetnik Timothy Schmalz je svetemu očetu izročil kip v naravni velikosti, ki predstavlja zakrinkanega človeka na klopi v parku, od katerega so vidne le noge z značilnimi Jezusovimi ranami. Umetnik je svoje delo poimenoval »Jezus brezdomec na klopi v parku«, po navedbah Radia Vatikan pa si kanadski kipar prizadeva iskati sodobne izrazne oblike v krščanski umetnosti. Navdih za omenjeno delo naj bi dobil ob srečanju z nekim brezdomcem v Torontu, ki mu je na nov način osvetlil evangelij, je Schmalz povedal v pogovoru za Radio Vatikan.

Kip je povsem zavit v spalno vrečo ali odejo, izpod katere gleda le par nog z ranami žebljev s križa. Schmalz je želel po lastnih navedbah »to vidno sporočilo kot neke vrste stalno pridigo« prinesti na čim več različnih krajev, kip pa naj bi ljudi spodbujal k temu, da bi bili pozornejši na stisko brezdomcev.

»Evangelij in krščanstvo nam nudita neizčrpen vir ustvarjalnih možnosti«, je poudaril Schmalz in pojasnil, da si sam prizadeva za »nove poglede na te večne resnice«.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh