Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Jezus je poosebljena Pravičnost’

Objava: 22. 03. 2010 / 09:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Jezus je poosebljena Pravičnost’

Papež v svojem nagovoru pred včerajšnjo molitvijo angelovega češčenja poziva k nepopustljivosti do greha in k popustljivosti do soljudi

Na včerajšnjo peto postno nedeljo je papež Benedikt XVI. na Trgu svetega Petra molil angelovo češčenje s številnimi romarji. Ti so se v Vatikanu v večjem številu zbrali tudi zaradi praznika svetega Jožefa, ki smo ga v katoliški Cerkvi obhajali minuli petek. Papež je v svojem nagovoru pojasnil namen včerajšnjega evangeljskega odlomka, v katerem Jezus obsodi greh in odpusti grešniku.

Kot je dejal sveti oče, je prizor, v katerem prešuštnica čaka na obsodbo, izredno dramatičen. Njeno življenje je namreč odvisno od Jezusovih besed, prav tako pa tudi njegovo, saj pismouki in farizeji zgolj čakajo , da bo naredil napako. V resnici ne obtožujejo prešuštnice, ampak želijo obtožiti Jezusa.

Jezus pa, je nadaljeval Benedikt XVI., je poln milosti in resnice, vidi v srce slehernega človeka, zato želi obsoditi greh, grešnika pa odrešiti in razkrinkati zahrbtnost svojih tožnikov. Pisanje s prstom po tleh predstavlja Jezusa kot ‘nebeškega zakonodajalca’, je papež navedel besede svetega Avguština, predstavlja pa tudi zapis Božje postave na kamnite plošče. Prav zato, je pojasnil papež, je Jezus poosebljena Pravičnost.

Njegove besede, naj kamen vrže tisti, ki je brez greha, izkazujejo moč resnice, ki nas razoroži, ki podira zidove zahrbtnosti in odpira našo vest za večjo pravičnost, pravičnost ljubezni, v kateri je vse izpolnjeno. Pravičnost, je dejal papež, je rešila tudi Savla iz Tarza in ga spreobrnila v Pavla.

Ko tožniki odidejo, Jezus prešuštnico odveže greha, s čimer ji po besedah svetega očeta ‘podarja novo življenje, usmerjeno k dobremu’. In to si Bog želi tudi za nas. Skrbi za zdravje naših duš in nas rešuje hudega s pomočjo zakramenta svete spovedi, zato da se nihče ne bi izgubil, ampak da bi se vsi lahko spokorili.

Papež je svoj nagovor zaključil s pozivom, naj se iz Jezusovega primera naučimo, da ‘ne smemo obsojati svojega soseda’ in da moramo biti ‘nepopustljivi do greha, še posebej svojega, ter popustljivi do soljudi’.

Po molitvi angelovega češčenja je papež spomnil še na praznovanje petindvajsetega svetovnega dneva mladih, ki ga v katoliški Cerkvi obhajamo na letošnjo cvetno nedeljo. Dejal je, da na Trgu svetega Petra v prihajajočem tednu pričakuje množice mladih, še posebej v četrtek, na praznik Marijinega oznanjenja.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh